fbpx
20.8 C
София

Проучване показва, че 200 американски банки може да последват фалита на Silicon Valley Bank

Ако тегленията на незастраховани депозити предизвикат дори малък пожар, значително повече банки ще бъдат изложени на риск

Най-четени

Според ново проучване около 200 американски банкови институции са податливи към това да ги сполети същата съдба като на Silicon Valley Bank.

Ако половината от вложителите на американските банки внезапно изтеглят средствата си, 186 от тях ще бъдат застрашени от фалит като SVB, предупреждава проучването, публикувано в понеделник.

Без допълнителна правителствена намеса или рекапитализация „нашите изчисления показват, че тези банки със сигурност са изложени на потенциален риск от масово изтегляне на средства.

се посочва в анализа

Въпреки че правителството на САЩ защитава банковите депозити до 250 000 долара, в доклада се твърди, че тези рискови банки имат значителен дял незастраховани вложители, които са по-склонни да изтеглят парите си от страх да не ги загубят.

Близо 190 институции може би са застрашени от обезценяване на застрахованите вложители „с потенциален риск от 300 млрд. долара застраховани депозити.

се казва в резюмето на изследването

Проблемът се състои в това, че активите на изследваните банки се състоят предимно от ценни книжа, обезпечени с ипотеки и държавни облигации, като и двете са неблагоприятно повлияни от неотдавнашното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ.

Падането на SVB и ефектът на вълната

Преди 2 седмици регулаторните органи принудиха SVB да затвори врати и да приема депозити, с което отбеляза втория по големина банков крах в американската история и най-големия след финансовата криза от 2008 година насам.

В рамките на по-малко от 48 часа 40-годишното управление на банката приключи в резултат на паника, предизвикана от общността на рисковия капитал, която SVB насърчаваше и обслужваше.

Фалитът на трима големи играчи в рамките на три дни предизвика хаос в американската банкова индустрия.

Първа фалира Silvergate Capital, базирана в Калифорния, която обяви, че е влязла в доброволна ликвидация, след като през предходното тримесечие е претърпяла загуби в размер на 1 милиард долара (1,5 милиарда австралийски долара), което доведе до спад на акциите ѝ с 67 %.

По-малко от 24 часа по-късно Silicone Valley Bank – 18-ата по големина банка в страната последва нейната съдба. Това беше най-големият банков фалит в историята на САЩ и най-тежкият след Голямата рецесия.

След това, същото се случи със Signature Bank което бе третият фалит на американска банка в рамките на няколко дни.

Документът е публикуван скоро след фалита на SVB.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини