Знаем, че това е технологичен сайт, но понякога трябва да погледнем истината в очите. Била тя е неприятна.

Вероятно мнозина от нас няма да признаят, че са неразделни със своите телефони или социални мрежи, но реалността е такава. Живеем в технологичен свят, в който изглеждаме обсебени от модерните методи на комуникация.

Много пъти сме чели и чували колко големи са ползите от липсата на технологии в нашия живот. Последно проучване на Pew Research Centre отново изкара на показ част от тях.

Според скорошни доклади ¼ от американците са „почти непрестанно онлайн“, което е накарало компанията да покаже плюсовете на живота „извън мрежата“. От PRC разкриват, че стресът, пристрастяването и притеснението често могат да са точно последствия от прекомерната употреба на смартфони и социални мрежи.

В проучването са взели участие 50 души, които да изоставят телефоните и профилите си за известен период от време. Вследствие на това от PRC установяват трите извода на своя експеримент.

На първо място компанията откроява развилото се желание на участниците да прекарват време един с друг. Бързо хората са стигнали до извода, че трябва да заменят постоянната интернет комуникация с реална такава.

Вторият извод гласи, че изключването на устройството не значи, че реално изпускате нещо. От PRC уточняват, че липсата на разговори в социалните мрежи за въпросните 50 души всъщност ги е провокирала да разберат, че отново могат да поддържат отношения с близките си. При това по-стойностни, заради комуникацията лице в лице.

На трето място е изведена способността на хората отново да погледнат света по-различно. Според PRC в хода на експеримента участниците постепенно са ставали все по-спокойни и са оценявали все повече заобикалящата ги среда.

От компанията обаче не уточняват каква част от подложените на експеримента са побързали да включат телефона си веднага след неговия край. Разбира се, вие също можете да се подложите на подобен тест. В съвременния технологичен свят обаче това си изглежда като истински трудно предизвикателство.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

то и аз можех да им го кажа това на тия 50 човека

Петко
Петко

Добре си живяхме преди 15 години без мобилни телефони, без интернет и фейсбоклук.