Киберпрестъпленията са едно от най-големите притеснения днес в глобален план, като фалшивите новини се нареждат на първо място сред тях. Това посочва изследване на Lloyd’s Register Foundation.

Неправителствената организация представи през миналата седмица резултатите от своето първо проучване за световните рискове днес, World Risk Poll, проведено сред 150 000 човека в 142 държави. 71% от запитаните посочват именно киберпрестъпленията, като тяхното най-голямо притеснение, като фалшивите новини заемат централно място – 51% от анкетираните посочват тях за най-голям риск. Интересно е, че онлайн измамите (45%) са изместени от фалшивите новини, следвани от кибертормоза (30%). Не всички обаче нареждат единодушно заплахите по този начин, като се забелязват различия по региони. Ако за британците, именно фалшивите новини (62% от анкетираните жители на Острова) са най-опасното киберпрестъпление, то за португалците (78%), испанците (71%) и французите (74%) най-големия риск е интернет измамата.

Хората в по-ниско развитите икономики пък нареждат на върха на класацията кибертормоза, като това се отдава на по-големите им популации от млади хора при тях. Над една трета (34%) от анкетираните на възраст между 15 и 29 години споделят, че се притесняват от кибертормоз и едва една пета (21%) от тези над 65 години, като жените изпитват малко по-големи притеснения от това спрямо мъжете (32% срещу 28%).

„Знанието за това какво мислят хората ще ни помогне да идентифицираме разликите между това, което мислят хората за риска и техния опит със заплахи срещу сигурността им“, споделя по отношение на проучването Ричард Клег, изпълнителен директор на Lloyd’s Register Foundation. „Ние може да използваме тази информация, за да работим с общностите и да помогнем на хората да намалят щетите от нанасяните им вреди – това спасява животи и ги кара да се чувстват по-сигурни“.

Доколко може да се сметнат фалшивите новини за киберпрестъпление (освен, ако не е с цел фишинг и води до инсталирането на зловредни програми) е доста спорен въпрос, най-вече с оглед на това, че тях ги е имало далеч преди появата не само на Интернет, но и на компютрите, но фактът, че има много хора, които смятат, че прочитането на една подвеждаща новина в киберпространството може да представлява по-голям риск за тях, отколкото хакер да им източи банковата сметка и да ги остави на улицата без препитание или да им бъде открадната самоличността, говори достатъчно за ниското ниво на информираност на интернет потребителите в Мрежата и защо киберпрестъпниците бележат все по-големи успехи с всяка изминала година без да се вижда изглед за промяна тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари