fbpx
8.8 C
София

Проучване: 6G технологията ще се предава чрез … хората

Най-четени

Колкото и бързо да смятате, че се развива светът – явно за света на науката не е достатъчно. И учените са винаги поне крачка на пред, а може би и много повече. Докато светът се адаптира – къде по-бавно, къде с по-бърз ход, към безжичната 5G технология, то специалисти отвъд океана работят върху развитието на 6G връзката. Освен редицата подобрения в свързването, което тази иновация би донесла, както и улесненията в живота на всички, 6G се различава по нещо много съществено от предшественика си – за антени ще могат да бъдат използвани не кой да е, а самите хора. Или поне това са открили учени от Масачузетския университет в Амхърст, съобщава „The News International“. Изследователите там вярват, че ползвателите на самата услуга от ново поколение този път ще могат да се превърнат в батерии за захранването ѝ.

Екипът на UMass Amherst твърди, че е разработил не само креативен и грабващ окото и ухото метод, но и сравнително по-евтин от досегашните подходи за улавяне на отпадъчната енергия на VLC, който използва тялото като антена. Преносимата електроника и евентуално по-големи електронни устройства могат да се захранват от тяхната технология, която преработва отпадъчната енергия.

„VLC е доста проста и интересна”, казва Джие Сюн, професор по информационни и компютърни науки в UMass Amherst, в съобщение на университета. И продължава:

„Вместо да използва радиосигнали за изпращане на информация по безжичен път, тя използва светлината от светодиоди, които могат да се включват и изключват, до един милион пъти в секунда. Всичко, което има камера, като нашите смартфони, таблети или лаптопи, може да бъде приемник”.

Последната технология може да стане част от 6G, за да усили скоростта на предаване на данните. Екипът отбеляза, че тъй като светодиодите излъчват „странични радиочестотни сигнали” (или радиовълни), VLC системите страдат от значително „изтичане” на енергия. Ако изследователите успеят да уловят тази радиочестотна енергия, те ще могат да я използват. Те създават антена от намотки от медна тел за улавяне на радиочестотните течове, за да направят това реалност.

ДА НАДНИКНЕМ ЗАД ЗАВЕСАТА НА 6G

Особено полезна за 6G телекомуникациите може да бъде комуникацията с видима светлина (VLC), която функционира като безжичен заместител на оптичните влакна. Понастоящем фиброоптиката пренася данни чрез светлинни проблясъци, като използва изключително тънки стъклени или пластмасови нишки. Тези проводници са изключително малки и изключително деликатни.

Фактът, че инфраструктурата за използване на VLC вече съществува, я прави много примамлива за бъдещето на безжичните технологии. Нашите къщи, автомобили, улични лампи и предприятия са осветени от светодиодни крушки в резултат на съвременните технологии и интелигентни устройства, а те също могат да предават данни.

Проблемът е, че учените все още не са единодушни как да се постигнат скоростите, заложени в 6G. Мобилните мрежи от шесто поколение трябва да предложат 10 пъти по-високи скорости на обмен на информация, като обемът й също ще е значително по-висок. Освен всичко друго 6G ще бъде и 100 пъти по-бърза от 4G. Oчaĸвa ce ĸoмyниĸaциoннaтa тexнoлoгия oт cлeдвaщo пoĸoлeниe cъc cвoитe тepaбитoви cĸopocти и миĸpoceĸyндни лaтeнтнocти дa пpoĸapa пътя дopи зa бeзжичнo пpeдaвaнe нa xoлoгpaфcĸи изoбpaжeния. Освен това 6G ще се опита да подобри всички аспекти на 5G, включително още по-висока скорост, по-ниска латентност, по-голям капацитет за устройства и пренос на данни и др. Трябва да бъде и поне два пъти по-енергоефективен. Една от основните амбиции на 6G е да предложи пикова скорост от над 1Tbps за безжични връзки, което ще е абсолютен рекорд. Друга цел е изключително ниска латентност, която да е по-малко от една 10 000 от секундата. Това са значителни подобрения и ще е много голямо техническо предизвикателство да бъдат реализирани, като разбира се едно е да се случат в лаборатория, а съвсем друго в реална среда.

Основният въпрос, който възниква по-нататък, е какъв обект ще събира най-добре тази енергия.

ОТГОВОРЪТ НА УЧЕНИТЕ ОТ АМХЪРСТ Е …

Изследователите изпробват различни дебелини и повърхности на проводниците. Главният учен от Масачузетския университет в Амхърст – Минхао Куи – се опитал да увие намотката около човешко тяло, след като я поставил срещу пластмаса, картон, дърво и стомана, както и срещу телефони и други цифрови устройства, които били включвани и изключвани. Според резултатите хората са най-ефективната среда за повишаване на капацитета на намотката да поглъща радиочестотна енергия. Когато бобината е била прикрепена към човек, е била събрана до десет пъти повече енергия, отколкото когато е била използвана самостоятелно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини