Проучване: 97% от автомобилните механици не умеят или не искат да работят с електромобили

15
923

Експертите на британския Институт за автомобилната промишленост (IMI) направиха проучване, което показа, че 97% от автомеханиците не умеят или не искат да работят с електромобили. Според аналитиците, ако плановете за електрификация на автомобилната промишленост се осъществят още днес, то няма да има кой да обслужва електромобилите.

Британските учени уточняват, че останалите 3% от автомобилните механици не биха могли да обслужат всички електромобили, понеже вече са зети с продажбите в дилърските центрове на производителите на електрически автомобили.

Изследователите допълват, че недостигът на квалифицирани специалисти е проблем не само за производителите и потребителите. Това е и предизвикателство за държавите, които вземат решение за забрана на автомобили с ДВГ и тотално преминаване към електрически двигатели. Изводът е очевиден: необходимо е да бъдат обучени достатъчен на брой специалисти за обслужване и поддръжка на електромобилите.

В САЩ се забелязва друга тенденция. Автомобилните механици много активно се съпротивляват не само на електромобилите, а и на обучението за тяхното обслужване. Причината е, че те просто се страхуват, че електромобилите ще сложат край на тяхната професия.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
6 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Capitalismus, #MAGAНадблюдателDinoтрезвомислещнапротив :) Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Morgan
Morgan

Автомобилните „механици“ общо взето само сменят части, и с електромобилите ще им отпадне половината работа. А всеки, който се занимава и сега с ел инсталацията на автомобил би трябвало да може да се оправи с електромобил, било то и след кратко обучение.

:)))
:)))

ами мисля , че повече от половината ще отпадне . няма двигател , няма скоростна кутия , няма съединител , няма ауспуси , няма смяна на мсло … остава ходова част , проверка на ел.двигател , смяна на батерия , заигравка с екстри – ел.стъкла , климатик , фарове , музиката …

Dave
Dave

Не се сменят и дискове и накладки понеже накладките се ползват само за задържане на място и при агресивно АБС спиране, иначе колата спира с регенеративно усилие от мотора.
Точно затова има толкова много коментари против ЕЛ колите и против Мъск, всеки който има роднина или приятел който работи в сервиз, бензиностанция, магазин за резервни части и т.н и т.н. пуска минуси и мрази ел колите…

saentist
saentist

А по наще ширини най много Газаджиите да слагат ЕЛ. двигатели

тор
тор

мдам много по готино е да поправяш изгнили масларки от високотехнологични електрички….. време е динозаврите да изпукат….

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Таиз новина е близка до лъжа, който си купи Тесла няма да я вози при Гацо-бацо, който седи пред гаража с цигара в уста, мазна луканка, половин бял хляб и жули чалга, докато пие бира „Ариана“. Ще я закара в сервиз на Тесла или тези, които я обслужват в региона и т.н.

Шишо
Шишо

ами тенекеджиите в България и те ли ще останат без работа?
колко му е на бг гения да изключи автопилоти, датчици, софтуери и да си кара на 2 педи дистанция както си знае?
Да се квалифицират в тенекеджии. или да сменят тампони, дет каза жената веднъж на майтап „тия тампони месечни ли са че пак ще ги сменят?“
кат не могат да сменят GaN силоваци да се оправят с нещо друго.

Пенчо
Пенчо

Е да, за тенекиджии ще има работа това няма да се промени поне още 10-20г докато не изчезнат всички коли които се управляват ръчно масово.

напротив :)
напротив :)

С навлизането на „умните“ коли професията „автотенекиджия“ ще стане една от най-търсените. При това няма никаква опасност да бъде заменена от роботи, управлявани от изкуствен интелект 🙂

сдф
сдф

Еми да стават хирурзи 🙂

Пенчо
Пенчо

Пази боже, те не могат на 4 гуми еднакво атмосфери да напомпат какво остава да режат хора!

трезвомислещ
трезвомислещ

Дали пък тази новина няма връзка с факта, че доста повече от 97% от хората все още карат коли с ДВГ?

Dino
Dino

Баси глупостта, ако си механик , няма нищо сложно да можеш да смениш някой и друг лагер , защото в електромобилите нама какво друго да му се развали. Всичко друго е електро инсталации и компютри, където всеки един кадърен механик може да го погледне

Надблюдател
Надблюдател

Е то нали имат българи а както знаем всички сме жичкаджии демек ел.техници отиват наще са оправят Тесли и готово. Но ще се изкефя да останат без работа тез автотехници поне едно 50% много ще ми хареса. В крайна сметка така няма и ТВ техници и даже няма и техници на печки – от всякакъв тип – просто щото всеки българин е ел.техник – повечето без образование.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Представяш ли си някой идиот да си купи Тесла и да я закара при един „жичкаджия“ гацо-бацо образ българоиден със знания от 80-те за изостанала съветска електроника да трябва да ти поправя колата. Надявам се да няма никой нормален човек, който да не използва сервиза на Тесла, който рано или късно ще бъде и в БГ.