Професиите, които са в риск заради AI и автоматизацията. Трябва ли да се притесняваме?

4
1261

Дори да приемем, че страхът от изкуствения интелект и автоматизацията е преувеличен, неминуемо редица сектори ще бъдат повлияни. Трудно е да кажем със сигурност колко работни места ще бъдат заменени от машини и алгоритми, но такива ще има. Важно е да се отбележи и, че дори нещо да се случи, преходът няма да е светкавичен.

Каква е причината да се търси иновация на първо място?

Ефективност. В дългосрочен план е по-евтино да инвестираш в роботи, които правят минимални грешки, от колкото да плащаш заплати на хора, които със сигурност не са толкова ефективни. Работодателите ще намалят влиянието на фактори като болничен, обща мързеливост, човешки грешки.

Ако един робот и неговият софтуер са направени добре, грешките ще бъдат сведени до минимум. Той може да обработва много повече информация от човека и на база на нея да взима най-добрите решения.

Кои сектори ще бъдат засегнати?

Според доклад на Brookings Institution, една четвърт от работните места в САЩ са застрашени от автоматизация в идващите години. Според авторите дори при сегашното развитие на технологиите е трудно някоя професия да не бъде засегната. Най-рискови са рутинните професии – извършващи физически и умствени задачи, които са предвидими. Машините могат да ги правят без прекъсване – повечето позиции в производството, приготвяне на храна, основна административна дейност и прочие.

Доставките също ще бъдат засегнати. Един пример за това е проектът на Amazon да прави доставки с дронове. Виждаме проекти за автономни камиони, виждаме упорита работа за направата на ежедневни автономни коли, които да превозват хора. Пред всичко това обаче стои не само нуждата от перфектна технология, но и сериозна борба с регулаторите.

Финанси

Това е индустрия, която се управлява от количества и числа. Перфектно място за изкуствения интелект. Swedbank е банка, която въвежда чат бот в обслужването на клиентите си. В 78% от случаите той дава решение на проблема на клиента при първи контакт. Постига това още в първите си три месеца.

Бизнес анализаторите също могат да имат притеснения, защото AI алгоритмите обработват огромни количества информация и правят анализи и прогнози много по-бързо. Те непрестанно следят развитието на пазара и могат да предвидят доста сценарии, които са в интерес на банките. Подобен ефект ще има и в застрахователния бранш.

Autonomous, компания за финансово-технологични проучвания, заключва, че до 2030 година щатските компании ще спестят $1 трилион чрез повишаване на производителността и по-ниски разходи за заплати.

До 30% от индустрията може да бъде засегната от тези промени. Крайният клиент едва ли ще усети нещо кой знае какво, но много служители ще се поизпотят. Това е нормално, тъй като целия сектор се движи на база постигнатите резултати.

Право

Дълго време се смяташе, че адвокатите няма да бъдат засегнати от AI, тъй като техните случаи са уникални и изискват нещо повече от прости сметки – човешка проницателност. Учените обаче много упорито работят върху деконструирането и на най-човешките задачи до прости числа.

Едва ли можем да говорим за изчезването на адвокатската професия, но много длъжности, които се намират около тях реално могат да станат ненужни. Говорим за проучване, подготовка на документация и други подобни. Това е крачка към създаването AI адвокат, който ще печели дела с по-малко пари и за по-кратко време, ровейки се в закони, правейки сложни връзки между факти и други подобни неща.

Здравеопазване

Много скъп бранш, всички професии в него изискват много учене и отговорност. От една страна се разработват доста инструменти, които да се оправят с по-малко сериозни състояния като настинка например. От друга има системи, които могат да проверят за голям набор от заболявания в рамките на секунди – виж тук. След тях лекар назначава лечение. Има роботи, като например Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), които могат да правят прости операции по-добре и по-точно от хирурзи – премахване на органи с по-малко щети за околните части на тялото например.

Според същия доклад отгоре, при сестрите има потенциал за автоматизация до 29%, докато при медицинските асистенти е до 54%.

Има ли ползва от всичко това?

Както има големи критици, така има и хора, които смятат, че автоматизацията не е толкова лоша. Ако машините вършат трудната работа, хората ще имат време за по-интересни занимания – например да бъдат оператори на въпросните машини.

Икономистите обаче смятат, че има опасност неравенството да се увеличи заради обсебването на бизнеса с AI. Достъп до тези технологии имат главно големите корпорации – Facebook, Amazon, Google и големите банки. Те са тези, които имат реален интерес да премахнат работниците, за да спестят пари и да увеличат производителността си.

В резултат на това ще има още по-голяма концентрация на пари в техните ръце. В интерес на нискоквалифицираните работници е да се усъвършенстват и да се развиват в насоки, в които е по-трудно навлизането на машини и алгоритми. Този тип хора ще са тези, които ще могат да се облагодетелстват от иновациите.

Дори самите работодатели имат интерес да развиват своите работници, да ги подготвят за по-сложни задачи, което в комбинация с нововъведенията може да изстреля представянето им в небесата.

Със сигурност не става въпрос за някакъв апокалипсис и край на човечеството, но има нужда да вложим усилия днес, за да се възползваме утре и всичко това да е в наш плюс, а не да повлияе живота ни негативно.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебачев
Ебачев

„“Kaĸвa e пpичинaтa дa ce тъpcи инoвaция нa пъpвo мяcтo? Eфeĸтивнocт. B дългocpoчeн плaн e пo-eвтинo дa инвecтиpaш в poбoти, ĸoитo пpaвят минимaлни гpeшĸи, oт ĸoлĸoтo дa плaщaш зaплaти нa xopa, ĸoитo cъc cигypнocт нe ca тoлĸoвa eфeĸтивни. Paбoтoдaтeлитe щe нaмaлят влияниeтo нa фaĸтopи ĸaтo бoлничeн, oбщa мъpзeливocт, чoвeшĸи гpeшĸи. Aĸo eдин poбoт и нeгoвият coфтyep ca нaпpaвeни дoбpe, гpeшĸитe щe бъдaт cвeдeни дo минимyм. Toй мoжe дa oбpaбoтвa мнoгo пoвeчe инфopмaция oт чoвeĸa и нa бaзa нa нeя дa взимa нaй-дoбpитe peшeния. „“ >>КРАЙ НА ЦИТАТА ОТ СТАТИЯТА<< Аз лично нямам нищо против иновации, ефективност, ниски цени на крайният… Виж още »

Борисов
Борисов

Още по времето на индустриалната революция, някои хората са разсъжавали, че машините (разбирай с парна тяга) ще им вземат работата. Имало е нещо като възстание на „лудитите“, при което работници са трошили машини! Както виждаме, човечеството не е останало без работа и без средства, поради пътвото стъпало на отмяната на човека от машината. Напротив! До сега прогресът е довел до подобрение на живота, увеличение на продължителността му и на популацията и други плюсове. Наистина някои професии изчезват, но се появяват други форми на заетост. Примерно наскоро почти изчезна професията пощальон, но пък също така наскоро се появи професията специалист по… Виж още »

Shot
Shot

Споко! Мнооого далеч се намираме от такава опасност. Повечето от пишещите няма да успеят да доживеят нива на ИИ доближаващи дори приматите. Невронните мрежи са ударили тавана в екстензивното си развитие. Без помощ от братя по разум тъпчем на едно място. Имитацията на броя неврони в мозъка няма как да доведе до пълноценен ИИ, защото мозъкът не е точно творецът на идеи, а е нещо като ретранслатор между информацията и субекта. Докато няма цялостна яснота от къде и за къде се движи информацията, ще правим само проби и грешки, а в такъв сложен процес нищо не почива на случайността. Юристи,… Виж още »

RB3301
RB3301

Преводачите на статии от чужди сайтове са едни от лесно заменимите от AI.