Професията на бъдещето: специалист по потребителско изживяване

0
126 

Развитието на технологиите води и до промени в представите на потребителите за това кое и как им е нужно. Колкото повече от изискванията им са задоволени, толкова повече нараства и броят на новите. Задача на специалистите по създаване/подобряване на потребителското изживяване (User Experience) е да предвиждат желанията на потребителите, преди самите те да са ги осъзнали, и да ги изпълняват по начин, който да задоволява всяка потребност.

Летище, тълпи и отменен полет. Представете си колко време ще бъде необходимо на всеки от пътниците, чийто самолет няма да излети, да се нареди на дългата опашка и да получи необходимата му информация от служителка на някое от гишетата. А ако се окаже, че е сгрешил гишето и му се наложи да премине през цялото безкрайно чакане отново? А сега си помислете колко по-лесно би било всичко, ако самолетната компания разполага с мобилно приложение, което не само да съобщава на пътниците за отменения полет, но и да им осигурява информация относно следващите самолети в исканата посока. И за презаверяване на билетите да бъде необходим само един клик в приложението.

 

За щастие, това не е просто добра идея, а е реалност при множество самолетни компании. Колкото по-скоро подобни удобства бъдат разпространени навсякъде, толкова по-бързо ще се превърнат и в стандарт, който всеки ще трябва да спазва, ако желае да се задържи на пазара.

Друг интересен пример за добре проектирано потребителско изживяване е „умният ключ“ на множество от колите на автопроизводители като Mercedes-Benz или Hyundai. Това е функция, с която вратите на превозното средство се отключват и заключват сами в зависимост от приближеността на шофьора.

Колкото по-ограничени са полаганите от потребителя усилия, толкова по-добре за компанията.

 

Работа на специалистите по User Experience (UX) е да премахват всички спънки по пътя към крайното желание на потребителя. Перфектен пример за това е разпознаващият и изпълняващ гласови команди iOS „асистент“ Siri. Благодарение на него хората биха могли да се обаждат по телефона, да изпращат есемеси, да пускат приложения или да задават въпроси за бъдещи събития, спортни резултати и ред други неща, като пестят време и множеството кликове по тъчскрийна.

Друго задължение на занимаващите се с UX е да осигуряват на хората не само информация, но и съвети. В последно време на мода са устройствата и приложенията, които отчитат дневните прием и разход на калории. Но как смятате, потребителят би предпочел вариант, в който само му се съобщава колко много храна е погълнал, или друг, при който му се обяснява кое от изконсумираното е най-калорично и му се предлагат вкусни, но по-диетични рецепти?

За да е способен да осигури всичко това на клиентите си, специалистът по UX трябва да притежава няколко конкретни качества.

Сред тях на челна позиция е емпатията. За да сте добри UX дизайнери, вие трябва да разбирате и цените нуждите на потребителите. Трябва да знаете какво се стремят да постигнат, как биха реагирали на определени думи и образи, какви емоции биха изпитали. Ваша задача е да съпреживявате техните мисли и чувства, за да предвиждате възможно най-точно бъдещите им желания. По този начин бихте си извоювали не само успех, но и уважение, доверие и лоялност към вашите продукти или услуги.

От голямо значение за UX специалиста е да не прави нещо само за да покаже, че го може. Всяка услуга, всеки детайл или функция трябва да се създават с ясната идея, че потребителят наистина се нуждае от тях. Демонстрацията на умения с изработването на сложни, но безполезни неща, би могла да донесе единствено негативи за цялостния продукт. Прекаляването с опциите и детайлите е в състояние да дезориентира и забави потребителите, а и дори да ги откаже. Така че скромността определено би „разкрасила“ създаденото от експерта по UX.

Също толкова важен е и усетът за естетика. Колкото и полезен да е даден продукт, ако не изглежда добре, трудно би привлякъл, когото и да е било. UX специалистите трябва да мислят не само за същността на изработеното от тях, но и за неговата обвивка. Образи, думи, шрифтове – визуализацията трябва да бъде отчетлива, разбираема и естетически издържана.

Ако се интересувате от UX или горенаписаното ви се е сторило интересно, и бихте искали вие самите да сътворявате подобни идеи, безплатният практически курс за дизайн на потребителско изживяване – Crash Course in UX, в СофтУни би ви помогнал. По време на 11-седмичното обучение ще се запознаете с цялостния процес по създаване на UX и ще имате възможност да изпробвате всичко на практика. Занятията ще започнат на 10 ноември и ще се провеждат във вторник от 19:00 до 21.00 ч. В случай че нямате възможност да ги посещавате, бихте могли да се запишете онлайн и да ги гледате на видео запис в удобно за вас време. Всяка от срещите ще бъде съсредоточена върху конкретна практическа задача.

 

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за