Проф. Джон Аркила: „Щатите трябва да наемат повече хакери“

4
39

По-рано тази година изпълнителен директор от ФБР каза, че Щатите „не печелят“ войната с кракерите (да, това е правилният термин – с две думи кракерите пробиват системи, а хакерите творят и съзидават благодарение на компютърните си знания).

Един експерт по защитата има много просто решение за това – вместо да се борят с кракерите, да ги наемат (след което, разбира се, те се превръщат в хакери, тъй като няма да работят срещу правителството, а за него).

Джон Аркила, професор по анализ на защитата в Naval Postgraduate School (военно училище след средното образование) и бивш директор на Центъра за управление на информация на Пентагона (Information Operations Center for Excellence, Pentagon), беше скоро интервюиран от вестник Guardian, ето и няколко по-важни извадки от изказванията му:

Той каза, че Щатите губят позиции в киберпространството и трябва да сформират нов екип от компютърни гении, за да намират, следят и разрушават вражеските мрежи. (Впрочем, Индийската флота прави нещо подобно.) „Ако това се направи, войната с терора ще приключи,“ каза той… „Повечето хакери, които познавам, много биха искали да унищожат Ал-Каида.“

„Нека просто кажем, че на някои места ще намерите хора с пиърсинги и нестандартни прически, но повечето от този тип хора не могат да бъдат вкарани по традиционния начин. Имаме нужда от нова институционална култура, която да ни позволи да достигнем до тях.“

Аркила въведе термина кибервойна преди двайсет години. Въпреки че признава, че някои експерти – хакери – вече са назначени, според него още много са нужни.

Ето също защо изказванията на Аркила са добри: той критикува дългите престои в затвора за кракерите. Често те са наказвани твърде строго. Аркила добавя, че още повече затвор за кракерите прибавя напрежение към немалкото такова между правителството и тези, които евентуално могат да работят за него, а не против. Той също отбеляза, че повечето от тях нямат силни политически наклонности и могат да бъдат превърнати в партиоти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари