fbpx
2.8 C
София

Проф. д-р Даниела Тодорова ВТУ „Тодор Каблешков“: Партньорството ни с Хуауей Технолоджис е потвърждение за неразрушимата връзка образование – бизнес – наука

Проф. д-р Даниела Тодорова е ректор на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ от месец декември, 2016 г. Тя е първата жена ректор на едно от най-старите висше технически училища в България. Почетен професор на Ningbo University of Technology, гр. Нинбо, Китай. Преподавател в катедра „Икономика и счетоводство в транспорта“ към факултет Транспортен мениджмънт на ВТУ „Тодор Каблешков“, както и в редица чуждестранни университети. Има над 140 публикации в областта на: Транспортната политика; Икономиката на транспорта; Инвестиционната политика на железопътния транспорт; Устойчивото развитие на транспорта; Анализа на разходите и ползите на инфраструктурни проекти; Ценообразуването на транспортната услуга, Бизнес планирането, Управлението на инвестиционни проекти и Публично-частно партньорство. Член на екипи при разработването и изпълнението на над 25 научноизследователски национални и европейски проекти.

Най-четени

Транспортът и информационните и комуникационни технологии са все по-свързани и все повече свързват хората. Ще ни разкажете ли как това се случва във  Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“?

Тази връзка неизменно и неизбежно съществува на много нива във всички видове транспорт. В сухоземния, за който във ВТУ „Тодор Каблешков“ се обучават специалисти, е на практика невъзможно функционирането както на железопътния, така и на автомобилния превоз без наличието на развити информационни, комуникационни и осигурителни системи, които да гарантират безпрепятственото и безопасно придвижване на хора и товари. Такива са например системите за управление на пътния трафик,  системите за информация на пътниците в реално време, системи за видеонаблоюдение на гари и спирки, системите за проследяване местонахождението на превозните средства и много други. Дотолкова е невъзможно да водим нормален живот без тях, че ги приемаме за даденост и дори не се замисляме например как се управляват светофарите, как се изготвят разписанията на обществения транспорт, как се разминават влаковете.

Обучителният процес в нашия университет също дължи високата си ефективност на информационните технологии – разполагаме със система за онлайн обучение, учебните материали по всички дисциплини са достъпни в електронен формат, комуникацията между студентите и преподавателите извън учебните занятия е почти изцяло интернет опосредствана.

Има ли в България възможности студентите да придобиват знания и практически умения и извън университетите, да се докоснат до истинския свят?

Разбира се! Не просто има такива възможности, а и няма друг начин, освен връзката с реалния бизнес, студентите да се научат да прилагат на практика наученото в университета. Висшето транспортно училище се гордее с изключително широката си партньорска мрежа, която активно взаимодейства със студентите и им предоставя различни възможности – стажантски и стипендиантски програми, чрез кариерния ни център – директно предлагане на свободни работни позиции, участие на представители  на предприятия в учебни процес с висока степен на ангажираност, независимо дали говорим за еднократно организирани прояви, или като хонорувани преподаватели. Тази връзка е безценна и ни позволява да кажем, че на практика няма безработни наши възпитаници, а много от нашите студенти започват работа по специалността си още преди да са завършили образованието си.

Съвсем наскоро подписахте меморандум за сътрудничество с голяма технологична компания – Хуауей Технолоджис България. Разкажете ни повече за това.

Преди всичко, това партньорство излъчва към студентите, а и към цялата общественост, няколко много важни послания. Първо, то е още едно потвърждение за неразрушимата връзка образование – бизнес – наука. Второ, израз е на нашата грижа студентите да имат досег до „истинския свят“ и то в лицето на една от най-големите високотехнологични компании в света.  И трето, смятам, че установяването на партньорски отношения допринася за издигането авторитета и публичния образ и на двете страни.

За нас е гордост и чест, че лично изпълнителният директор за България – господин Тери Ли беше гост на две много значими събития в календара на ВТУ „Тодор Каблешков“ за 2022 г., а именно тържественото отбелязване на 100-годишниината на ВТУ и дипломирането на бакалаври, випуск ‘2022.

При много голям интерес се проведе представянето на прекрасната стипендиантска програма на Хуауей Технолоджис България пред нашите студенти. Надявам се, че много от тях ще опитат късмета си, но вярвам, че високите стандарти на компанията и независимото жури ще отличат само най-добрите.

Убедена съм, че ни очакват ползотворни отношения с голям принос за ВТУ и Хуауей Технолоджис, но най-вече за студентите и за системата на транспорта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини