fbpx
0.3 C
София

Проф. Миглена Темелкова, ВУТП: Технологични лидери като Huawei имат своето място и роля в изгражданите от университетите инженерни кадри

Проф. Миглена Темелкова е първата жена ректор в историята на Висшето училище по телекомуникации и пощи и най-младата жена ректор сред колегите си в Бългаия Завършила е финанси в Икономическия университет във Варна и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Специализирала е международно търговско право и международен бизнес в Стопанската академия “Димитър Ценов” и лидерство в Джорджтаунския университет - Вашингтон Има над 50 публикации в областта на дигиталното лидерство, контролинга, киберфизичните производствени системи и адитивното производство на български, английски, немски и руски език

Най-четени

Връзката между бизнеса и образованието е от ключово значение. Разкажете ни повече за възможностите, които предлагате на Вашите студенти да имат контакт с големи компании и да си намерят по-лесно работа след като се дипломират.

Във Висшето училище по телекомуникации и пощи партньорството с практиката е застъпено още във времето, когато университетът е институт, а впоследствие колеж. Днес обаче това партньорство се развива с изключителна интензивност. При нас част от обучението преминава в реална производствена и бизнес среда – т.е. нашите студенти се обучават директно в най-големите телекомуникационни, ИТ и технологични глобални лидери, какъвто безспорен лидер е например компанията Huawei.

От друга страна, тези компании имплементират в образователния процес свои експерти, които обезпечават практическите и лабораторните занятия. Така студентите ни получават практически знания, умения и компетентност от хора, които реално работят като инженери и мениджъри в утвърдени корпорации. Най-важното обаче е, че студентите ни черпят опит от тези експерти от практиката и по този начин са напълно подготвени и адекватни на изискванията на пазара на труда. Така те се реализират бързо по специалността, която изучават още докато учат. Затова и 93% от нашите студенти работят още от втори курс в утвърдени и силни компании – безспорни пазарни лидери.  

С всяка изминала година технологиите се развиват все повече и повече. Партньорства с големи технологични компании, като Huawei, помагат ли на учебните заведения да са в крак с времето?

Няма как да предоставяш качествено и адекватно на предизвикателствата на трудовия пазар образование, ако не си в крак с новите технологии и ако нямаш за партньор бизнеса. Това важи в пълна сила за висшето образование, защото то е системата, която най-много добавя стойност към икономическата устойчивост на компаниите, не само с кадрите, които произвежда, но и с практико-приложните си разработки, които директно се внедряват от бизнеса. Същевременно обаче цикълът се затваря и с директното участие на компаниите в обучението на студентите не само чрез преподаватели – експерти от практиката, стажове и практики, но и чрез директни инвестиции от тях във висшите училища.

Според вас каква роля ще играе дигитализацията оттук нататък в живота ни?

Дигитализацията е вече навсякъде. Искаме или не, но вече живеем в Индустрия 4.0. Дигитализира се публичния сектор, изписването на лекарства, учебния процес, производството… Интегрирането между традиционни науки и дигитални знания води до намирането на професиите на бъдещето, до създаването на иновациите на бъдещето. И тук е безспорната роля на технологични компании като Huawei. Тези компании, заедно с университетите, могат да привнесат технологичен потенциал в нови специалности, които интегрират знания, умения и компетенции от различни научни области. Тези компании имат своето място при изграждането на инженерите на бъдещето, защото и в медицината, и в транспорта, и в образователната система, и в публичния сектор са потребни инженери с дигитална и ИТ подготовка. Представете си само полицая на бъдещето, когато повечето престъпления ще бъдат дигитални. Съвсем сигурно е, че разследващите органи на бъдещето следва да имат инженерна подготовка в областта на кибер защитата, кибер разследването и кибер сигурността. Представете си как би се извършила роботизирана медицинска операция, ако няма инженер по телемедицина, чийто фундамент със сигурност е дигиталната компетентност и подготвеност. Примерите могат да бъдат много и те все по-осезаемо ще ни затвърждават тезата, че технологични лидери като Huawei имат своето място и роля в изграждаите от университетите инженерни кадри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини