Публикации в WikiLeaks взеха главата на шефа на „Ал Джазира”

0
25

Сателитният телевизионен канал „Ал Джазира” сменя ръководителя си след напускането на досегашния директор Уадах Ханфар. Като предполагаема причина за напускането му се посочва публикувана в скандалния сайт WikiLeaks информация, която уличава Ханфар в проамериканска дейност, информира вестник New York Times.

В мрежата изтекоха данни за това, че бившият шеф на телевизионния канал е контактувал често с американските власти и е дискутирал с тях по какъв начин трябва да се поднасят новините, които засягат Съединените щати. По всичко личи, че определени истории са били премахвани от програмата, а други са били редактирани по желание на американците.

Основният проблем е в това, че „Ал Джазира” изгражда пред зрителите си образ на медия, която е силно критична по отношение на външната политика на САЩ и в тази концепция няма място за действия като тези, които е извършвал Уадах Ханфар.


Уадах Ханфар

Изтеклата в WikiLeaks информация по случая се съдържа в дипломатически грами на Съединените щати, които датират от 2010 година. Те са били изпратени от посолството на щатите в град Доха, който е столица на Катар. В тях се споменава за местното Министерство на външните работи, което е предавало на Ханфар част от молбите и оплакванията на американците.

От „Ал Джазира” са направили специално изявление по случая, в което се казва, че решението за напускане е взето от директора още през месец юли и той е останал по-дълго на поста, само за да премине по-гладко предаването на властта. В изявлението не се споменава нищо за информацията, изтекла в WikiLeaks.

Според информацията в грамите, Ханфар еднолично е взел решение за премахване на кадри, отразяващи военните операции на САЩ в Ирак. Един от тях е показвал ранени деца, лежащи в болница, а на друг се виждала жена със сериозни наранявания по лицето. Споменава се също, че американското правителство искало да сключи писмено споразумение по въпроса с „Ал Джазира”, но Уадах Ханфар отказал категорично с аргумента, че една новинарска организация не може да подпише подобен документ, тъй като наличието му може да създаде проблеми.

Бившият директор е коментирал напускането си чрез микроблогинг платформата Twitter. Там той е написал, че медията, която е ръководил има нужда от обновяване и промяна. Ханфар е коментирал и слуховете, че напускането му има нещо общо с WikiLeaks, като е казал, че те го забавляват.

Сателитният канал „Ал Джазира” е водеща медия в арабския свят и се финансира от Катар. Неговата английска версия има проблеми с разпространението си в САЩ и там достига до много малък брой зрители.

Постът на Уадах Ханфар ще бъде поет от шейх Ахмад бин Джасем (Sheik Ahmad bin Jasem bin Muhammad Al-Thani), който е виден бизнесмен и член на катарското кралско семейство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари