Публикувана е цената на руската операционна система GosLinux

8
45

Разработването, внедряването и обучаването на администраторите за работа с руската операционна система GosLinux е струвало 21 милиона рубли ($327 000) в рамките на три години. Финансистите пресметнаха, че ако се е използвал аналог от Microsoft или Apple, то разходите щяха да бъдат най-малко десетократно по-високи.

 

Cnews е пресметнал, че създаването и внедряването на операционната система с отворен код GosLinux в държавния апарат за периода от 2013 – 2015 години е струвало 19 155 милиона рубли ($297 хиляди). Още 2 милиона рубли ($31 088) са изразходвани за обучението на системните администратори (по двама души за всеки окръг на ФССП – Федералната служба на съдебните изпълнители). В крайна сметка се получава, че цената на една инсталирана версия на GosLinux е в рамките на 1500 рубли ($23).

Първата от по-горните суми включва разходите за сертифициране, усъвършенстване и преминаването през три инспекционни контрола. GosLinux е внедрена в шест териториални окръга на ФССП.

 

Към днешен ден GosLinux е инсталирана на 16 000 работни места и на 660 сървъра на ФССП. Към края на тази година броят на инсталациите се очаква да се удвои, а цената на GosLinux да спадне до 800 рубли ($12) на инсталация.

GosLinux е специално създадена дистрибуция на Linux с вградени функции и средства за защита на информацията.

Ако бяха използвани Windows Proffesional 8.1 + Microsoft Office Standart 2013 RUS OLP С Gov с безсрочни лицензи плюс сертификати за работните места и лиценз за Windows Server Standard 2012R2 OLP A Gov 2Proc за 2500 сървъра, щяха да са необходими 794 милиона рубли ($12,3 милиона).

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mpf
mpf

:yanim:
Тази новина трябва да се forward -не до Microsoft 🙂

cybercop
cybercop

CENTOS 6 с ядро 3.10 LTS, което ще се поддържа от червената шапчица още 9 години. Изключителна комбинация за което ги поздравявам. Колкото до обучението – то е основно за администраторите. Gnome 2 е най- лесната за настройки и глупакоустойчивата графична среда. Всички действия са разделени по категории и разположени на видно място. Достатъчни са пет минути да разгледаш трите менюта и да разбереш, кое, къде се намира. А, промяната на всеки елемент се прави, като кликнеш с десен бутон на мишката върху самия елемент. Всички фини настройки са скрити от палавите ръчички на некомпетентните потребители в gconf-editor , за… Виж още »

бат'начо
бат'начо

Финансовата причина е последната причина (в случая), но щом я размахват като първа – така да е. Братска Куба откоогааа…

cybercop
cybercop

Наистина, финансовата причина е много назад. Въпреки, че дори цената да е една и съща, има голямо значение на кой ще я дадеш и къде ще отидат парите. В националната или чуждата икономика. Основната причина е сигурността. Не може, цялата информация в държавата да минава през машини, работещи под операционна система на чужда търговска компания. При това на явно демонстрираща враждебни намерения чужда държава. Това, дето корпорациите се опъват на правителството си да му дават информация са басни.

ngc-bg
ngc-bg

Би могло да се случи и тук…при липса на корупция и мааалко интелект!

по моя приблизителна оценка това би могло да се случи и тук за 620 000 лева за период от 24 месеца. При свястно подготвен проектен план този период ще повече от достатъчен за всичко до внедряване…
не ми се разбива детайло в момента, но е напълно постижимо. Само воля да има 🙂

cybercop
cybercop

Основно при липса на корупция. Това, че лелките не могат да се оправят под различна от Windows система са басни. Оправят се и още как. Те се оплакват по принцип и за всичко, независимо какво. Остави включен интернет само на един компютър под Linux в офис с 10 човека и ще видиш, колко неуспешно се справят с него лелки и чичковци пред пенсия само след три дни. Същоите лелки и чичковци изобщо не знаят с какъв офис работят – дали с Libreoffice или с нова версия на MSOffice.

vmonev
vmonev

Всичко е въпрос на желание и право на избор. Китай също бяга от уиндоусите и доколкото въобще ги допуска, при много строги условия. Учудваща е липсата на интерес у нашите държавници към електронната сигурност и допускането на монопол на една чужда търговска фирма.

cybercop
cybercop

Не е учудваща. Нашите управници нищо не решават. Само им казват, какво трябва да направят.