Публикувана е Minoca OS: нова свободна операционна система написана от нулата

1
3114
Проектът Minoca, в рамките на който се разработва съвършено нова операционна система създадена от нулата, вече е свободен проект с отворен сорс код. Minoca OS се разпространява със свободния лиценз GNU GPL v3.

minoca-os-1

Това са 625 000 реда отлично документиран сорс код, написан предимно на C и частично на C++ и Асемблер. x86 ядрото на новата операционна система е с размер около 750 KB. А драйверите, стека и буфера за видеото на току що инсталираната ОС заема 5-7 MB оперативна памет.

Причината за създаването на Minoca OS е съвсем прагматична. Повечето по-популярни днешни операционни системи са родени в края на 80-те или началото на 90-те години. Тези ОС са създадени за съвсем друг софтуер и компютърно оборудване. Ето защо подходът към ядрото на операционната система е съвсем различен. Според създателите на Minoca OS, този подход е твърде стар към днешен ден и сега по-значителна ефективност в операционна система може да се постигне само ако тя се напише от нулата, понеже подобряването на предишните ОС води само до излишно раздуване на кода.

minoca-os-2
Minoca OS е операционна система от най-общ тип, подходяща за всякакво използване, която изисква съвсем малко ресурси за своята работа. Една от най-важните иновации е специалният интерфейс между драйверите за различния хардуер и ядрото на ОС. Новият модел дава възможност за предварителното написване на драйверите и по този начин става възможно истинско обновяване на ядрото в реално време.

minoca-os-3

Minoca OS е икономична, модулна и лесна за поддържане операционна система, която е съвместима с POSIX стандарта. А това означава, че поддържа повечето приложения за Linux.

minoca-os-4

Minoca OS работи с x86, ARMv6, ARMv7 архитектури, поддържа виртуална памет и се мащабира, с което постига великолепно бързодействие на компютри с многоядрени процесори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари