Публикуван е планът за прехода на Ubuntu към потребителския интерфейс Unity 8

1
7

Canonical публикува плановете си за прехода на Ubuntu към потребителския интерфейс Unity 8 и новия графичен стек, базиран на дисплейния сървър Mir и Qt5. Първата TLS дистрибуция, в която Unity 8 е включен по подразбиране ще бъде Ubuntu 16.04, която трябва да се появи през месец април 2016 година. Дотогава ще бъде осъществен плавен преход към новия графичен интерфейс, по време на който ще могат да бъдат използвани както Unity 7, така и Unity 8.

От особеностите на новото графично обкръжение можем да отбележим следните основни моменти:

  • Приложенията ще бъдат изцяло изолирани от операционната система. При традиционния подход новите версии на програмите се предлагат с новата дистрибуция на Ubuntu. При новия подход новите програми ще се обновяват независимо от състоянието на дистрибуцията.
  • Изолиране на данните – всяко приложение ще работи със своята директория и данни, а достъп до всички потребителски данни ще получава след разрешение от страна на потребителя.
  • Пълноценен SDK за създаване на приложения за Ubuntu, с помощта на който ще могат да се създават универсални програми, работещи както на смартфоните, така и на десктоп-компютрите. В състава на SDK са включени средства за разработване на софтуер с използването на Qt/QML и компоненти за създаване на универсални приложения, базирани на HTML5.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
cybercop Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

Промените са прекалено големи дори, като идея, а да не говорим за реализация. Добре, че има година и половина до издаването на новата LTS версия. Заслужава си да се види, но си трябва време за реализация и много хора да я осъществят.