Дано не сте изтрили заключените от това семейство заплахи ваши данни.

Компанията за информационна защита и интернет сигурност Bitdefender обяви пускането на декриптиращ инструмент за една от най-популярните криптозаплахи днес – GandCrab. Инструментът е разработен съвместно с румънската полиция, Европол и Федералното бюро за разследване на САЩ.

Програмата декриптира с успех заключените с GandCrab файлове от версиите му 1,4 и 5. Инструментът е достъпен за сваляне, както от сайта на Bitdefender, така и от страницата на NoMoreRansom.

GandCrab придоби популярност в началото на тази година. Неговото разпространение беше подпомогнато от бизнес модела, с който авторите му го разпространяваха – отдавайки го „под наем“ на кандидат-престъпници срещу процент от получения за използването му откуп.

„Излизането на този декриптиращ инструмент представлява впечатляващ пробив, който подчертава ефективността на сътрудничеството между частните компании за IT защита и държавните служби за сигурност. Отделихме месеци в проучвания и използвахме значителна част от инфраструктурата си, за да може да завършим това усилие и да помогнем на жертвите да върнат контрола си над своя дигитален живот без да отделят парични средства за това“, споделиха от румънската компания по повод пускането на програмата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари