Публикуваха сериозно обновление по сигурността за Ubuntu

4
51

Екипите, които се грижат за сигурността на най-популярната Линукс дистрибуция Ubuntu, публикуваха обновление на ядрото на системата, засягащо Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus) и Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark).

Основната част от уязвимостите засягат ALSA и USB подсистемите. Радващото е, че става въпрос не за проблеми, които могат да бъдат експлоатирани дистанционно, а единствено локално, т.е. атакуващата страна се нуждае от физически достъп до системата. Независимо от това е задължително да наложите съответните кръпки, особено, ако се грижите за сигурността на повече от една инсталация. Помощ за откриването на въпросните проблеми са оказали Ерик Бигърс и Андрей Коновалов.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
4 Автори на коментарите
cybercopаман от боклуцимонгусthe professor Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

16.04 още е недоралсло за сериозна работа (има несъвместимост с доста чипсети стари чипсети, въпреки че кернела онаследява драйверите и възможностите от предните кернели)… 14.04 обаче работи доста добре, макар че е доста по тежко от 12.04.

cybercop
cybercop

Сериозно ? И, колко килограма трябва да стане, за да е готова за сериозна работа ? Поне да не беше се кръстил с този авторитетен псевдоним, че силно контрастира с шутовските ти писания. От всяко ново ядро отпадат модули за вече остарял хардуер и се вкарва поддръжка на нов. Щом стандартното ядро (4.4 LTS) не поддържа един остарял хардуер на първата година, няма да го поддържа и на петата, ако не прибегнеш до черна магия или няма много сериозна причина разработчиците да върнат модулите. И в статията става въпрос за дистрибуцията Ubuntu, а не за определено десктоп издание, което да… Виж още »

монгус
монгус

ха, и ко се оказа??
Лайнукса е пълен със задни вратички, не по малко от Win.
С тази разлика че при Win се плаща на програмисти да ги отстраняват веднага, а на Лайнукса се чака късмета и желанието някъде някой да открие дупката и евентуално запуши.

аман от боклуци
аман от боклуци

Ти изобщо прочете ли новината или си поредния трол?