Публикуваха сорс кода на Photoshop 1.0

1
29

Кодът е публикуван от Музея по компютърна история (The Computer History Museum Historical Source Code Series) с разрешението на Adobe. Може свободно да бъде изтеглен от всеки и да се използва с некомерсиални цели.

Архивът е съставен от 179 файла, които съдържат около 128 000 реда код. Приблизително 75% са написани на езика за програмиране Pascal, 15% на асемблер за Motorola 68000, а останалото са коментари.

Първоначално, през 1987 година, студентът от факултета по компютърно зрение Томас Кнол написва програмата Display за редактиране на цифрови изображения с Macintosh. Програмата е била предназначена за свои нужди и той изобщо не си е представял, че може да я продава. През 1988 година братята Кнолл решават да спечелят малко пари: програмата е преименувана на Photoshop и първите 200 копия са продадени чрез Barneyscan XP.

Перспективната програма е забелязана от Adobe, които сключват договор с братята за лицензиране и право на разпространение. През април 1989 година е готова версия Photshop 1.0, която се появява на пазара в началото на 1990 година.

Първата версия Томас Кнолл написва сам, Photoshop 2.0 е написан съвместно само с един помощник, а братът Джон Кнолл се занимава със създаването на плъгини.

Сорс кода на Photoshop 1.0 може да бъде изтеглен от computerhistory.org.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари