Пускат конкурент на GPS системата, който ще разчита на наземни станции

0
21

Британската фирма BAE Systems разработва нова система за позициониране, която ще бъде алтернатива на GPS, но няма да разчита на сателити в космоса, за да действа. Алтернативната навигационна система ще зависи от сигнали, подобни на това, което се използва при мобилните телефони, телевизията и радиото. Новата система се казва Navsop и може да помогне за намирането на жертви в сгради при пожар или за борба с автомобилните кражби, съобщи BBC.

BAE Systems е един от най-големите производители на военно оборудване в света и тяхната система за навигация ще може да се използва при въоръжени конфликти, когато сателитната навигация не е активна по някаква причина.

Вече има работещ прототип на навигационно устройство Navsop, но той заема цяла кола, която освен това има и антени на покрива си. Финалната версия обаче, ще бъде с големината на днешните GPS устройства.

В началото устройствата Navsop ще имат известна нужда и от GPS системата, но с времето тя ще намалява, тъй като наземната навигация ще се научи да действа автономно. Колкото повече се използва Navsop, толкова по-малка ще е зависимостта от стария GPS.

Британската система лови всички сигнали, които са налични и разчита основно на тези, които текат на средни вълни. На същата честота е работел и първият безжичен телеграф на Маркони, който е бил тестван преди повече от 100 години.

Предимство на Navsop е това, че ще работи в сградите и дори в мазетата, тъй като разчита на силни сигнали. При GPS системата приемниците трябва да хванат слаб сигнал от далечни сателити и на закрито навигацията е неизползваема.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари