Пускат на пазара уиски произведено от изкуствен интелект

5
597

Базираната в Швеция дестилерия Mackmyra работи с финландската технологична компания Fourkind и Microsoft. Проектът на триото е първото в света уиски, което е разработено с изкуствен интелект. За проекта се заговори миналия месец, когато производството вече е започнало. Сега продуктът се подготвя за пазара като първо ще тръгнат предварителните поръчки.

Mackmyra вчера обяви, че първото произведено от AI уиски вече е налично за pre-order. Името му е AI Whisky. Рецептата за него е създадена посредством модели за машинно обучение. Те са захранвани от облачната платформа на Microsoft – Azure и техните познавателни услуги.

В началото са въведени съществуващите рецепти на дестилерията, включително най-добрите, които са печелили награди, информация за предпочитанията на потребителите, информация за продажбите, както и мисли на главния човек зад уискитата на компанията Angela D’Orazio.

За първи път в бранша се използва изкуствен интелект, за да се автоматизира най-времеемката част от създаването на уиски – селекцията на съставките и използването на точно определени бъчви, за да се постигне уникален профил и характер на вкуса.

Задачата е много по-сложна от тази при моделите, които са използвани за създаване на бира, тъй като възможните комбинации от съставки тук са много, много повече, разказва тя.

Цената на една бутилка AI Whisky е £59.90. Доставките ще започнат в края на август или началото на септември.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
д-р Събева
д-р Събева

Новините свързани с изкуствен интелект стават все по-смешни и глупави…
За заглавията да не говорим – „произведено от изкуствен интелект“
Изкуственият ли интелект е произвел уискито ? Собственоръчно ?
Заглавията са жалки, вече не се влага никакъв умисъл или творчество.
Само се копират и копират думи….

ще пропусна
ще пропусна

Шведско уиски, американски коняк и руски ром не пия!

Сандо
Сандо

Важно е овцете да не престават да блеят !

Уйчо
Уйчо

Ти оправена и след това отлъчена овца ли си?

Алекс
Алекс

Хехе, как само може да се преекспонира обикновено усъвършенстване на производствения процес.

Не съм част от проекта но опимизацията е предоставена от фирмата в която работя и е част от нюзлетъра ни. AI (силно казано AI ама нейсе) се ползва основно за контрол на околната среда (темперетура/влажност) и локацията на буретата. Основната част на оптимизацията е, че при динамичен контрол на условията на ферментация и склад се намалява загубата на продукт от (средно) 11% на 2.5%. Инак софтуера нищо не произвежда… но звучи добре в заглавието. 🙂