Пускат нов безпилотен умен трактор за $50 хиляди, който може да доведе до революция за малките стопанства

2
2405

Компанията Monarch пуска новия си 100% електрически трактор, като първите продажби ще бъдат в САЩ. Изглежда, че това може да е наистина голям пробив, поне за по-малките стопанства и ферми. Машината е 3-в-1 – може да работи не само като трактор, но като ATV и генератор на електричество.

Последното се оказва много харесано от стопаните, на които им се налага да правят чести ремонти из стопанството си. Не навсякъде е възможно да има достъп до електричество. Тракторът неминуемо ще облекчи дейността им неколкократно. Да, съществуват генератори на гориво, че и такива с батерии, но те така или иначе ще използват трактора.

Цената му е $50 хиляди долара, което не е много, предвид каква е цената на селскостопанската техника по принцип

Предлага до 10 часа автономна работа с едно 4-5 часово зареждане. Има постоянна мощност от 40 конски сили, която в пиков момент стига до 70 конски сили. Производителят определя цикъла на живот на машината на 20 години, като дава 10-годишна гаранция на батерията.

Какви екстри има тази машина?

Има масив от камери и сензори, които могат да съберат над 240GB информация за реколтата за един ден. И то информация, която реално може да помогне на земеделците да определят прогнозите за добива, темповете на растеж и други важни показатели, необходими за вземане на навременни решения.

Информацията не се споделя с никой, тя си остава собственост на потребителя. Съхранява се безопасно в облак и може да бъде разглеждана по всяко време през смартфон. Има машинно обучение, което във времето ще подобри качеството на обработената информация.

За онези, които с някакво основание предполагат, че трябва да се отдалечим от оранта и да започнем да възприемаме по-устойчивото земеделие, има две неща, които трябва да се вземат предвид

Първото е, че всъщност леката обработка на повърхността на земята може да е абсолютна част от устойчивото земеделие.

Второто нещо е, че тракторът не се използва само за разораване на земята. Той се използва при балирането на сено, събирането на плодове, управлението на компоста и още много дейности.

Един такъв трактор може да е от голяма полза за малки или средни фермери, които искат да ограничат въглеродния си отпечатък до минимум

Monarch казва, че техният продукт може да спести средно 45 долара от разходи за гориво на ден (и 53 тона CO2 годишно), което означава период на възвръщаемост от около 3 години.

На първото представяне на продукта вече са направени поръчки от „няколкостотин фермери“, така че очевидно има търсене. Предварителните поръчки се предлагат с плащане на депозит от 500 щатски долара, а първите трактори трябва да се справят по-късно през 2021 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари