Путин забрани продажбите на таблети и смартфони без руски софтуер

3
790

Президентът на Руската Федерация подписа закон, който забранява продажбите на „отделни видове сложни технологични стоки“ без предварително инсталиран руски софтуер. Документът бе приет от държавната Дума на 21 октомври 2019 година и влиза в сила на 1 юли 2020 година.

Списъкът с мобилните устройства, които попадат под действието на новия закон, както и руският софтуер, който трябва да се инсталира на тях, ще бъдат определени по-късно от правителството на Руската Федерация с отделно постановление. Държавната Дума заяви, че законът ще засегне смартфоните, таблетите, лаптопите, компютрите, смарт телевизорите и друга електроника.

Руските депутати обясниха приемането на новите правила с грижата за руските потребители: чуждестранните устройства с руски софтуер ще бъдат по-привлекателни за закупуване, понеже вече са подготвени за използване в Русия. Авторите на законопроекта казаха още, че наличието на предварително инсталиран руски софтуер ще избави потребителите от досадната необходимост от самостоятелно инсталиране на различни програми след закупуване на устройството. Освен това, по този начин ще бъде защитен интересът на руските разработчици и интернет компании.

Против приемането на този закон бяха производителите и продавачите на различните компютърни устройства. В отворено писмо до Путин те посочиха, че предлаганите нови правила нарушават изискванията на Световната търговска организация и могат да създадат монопол на руския софтуерен пазар.

Документът неофициално бе наречен „Законът срещу Apple“, понеже корпорацията от Купертино заяви, че ако този закон бъде приет, ще напусне руския пазар.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари