Путин подписа закона за създаването на единна база данни на гражданите на РФ

9
616

На 8 юни тази година президентът на Руската федерация Владимир Путин пописа федералния закон N 168-ФЗ „За единия федерален информационен регистър, включващ информация за населението на Руската Федерация„.

Според приетия вече нов закон, на всеки гражданин на РФ ще бъде присвоен уникален неизменяем номер, а цялата информация за този човек ще бъде концентрирана в единната база. Това ще даде възможност за оперативното проследяване на всички етапи от живота на гражданите на РФ: раждане, обучение, казарма, започване на работа, излизане в пенсия, смяна на местожителството, смърт. Законодателите заявиха, че в тази информационна база няма да има каквито и да било медицински и биометрични данни, както и свойства на личността.

Оператор на Единната база на гражданите е Федералната Данъчна Служба. Използването на тази информационна база започва от 1 януари 2023 година. И още, в тази база данни ще бъде включена и информацията за чужденците и лицата без гражданство, които са признати за бежанци, временно пребиваващите в РФ, както и работещите чужденци в Руската федерация.

Пълният текст на закона N 168-ФЗ е публикуван в информационно-правовия уеб сайт ГАРАНТ.РУ.

Единната база данни за физическите лица на РФ включва:

  • Имена, възможна смяна на имената, дата и място на раждане и смърт, пол (в случай на променя друг пол), гражданство, семейно положение, деца
  • Всички реквизити от паспортите
  • Данните за работата, данъчно осигуряване, застраховане, казарма, звания, научни степени
  • Акаунтът в Единния портал за държавни услуги
1.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари