fbpx
21.4 C
София

Пчели роботи могат да поддържат кошерите в добро състояние

Най-четени

През последните няколко десетилетия разнообразието и популацията на животинските видове постепенно намаляват. Медоносните пчели също са сред тези видове – те са едни от най-уязвимите, тъй като броят е все по-нисък в световен мащаб.

Концепцията за роботизирани пчели може да реши този огромен проблем и да помогне за подобряването на популацията на пчелите, както и на опрашването. Тази футуристична концепция може да изглежда сюрреалистична, но идеята вече е в процес на разработка и скоро може да стане реалност.

RoboRoyale, компания, която се занимава с научни изследвания, работи върху разработването на роботизирани пчели, които могат да помагат на пчелите майки, като същевременно поддържат кошерите в добро състояние.

Концепцията за пчелите роботи

За да подкрепи и подобри популацията на медоносните пчели, компанията комбинира микророботизирани биологични технологии за машинно обучение.

Първият приоритет на RoboRoyale е отглеждането на пчели майки, които са отговорни за репродуктивния успех на ятото.

Тази специално проектирана микророботизирана система ще работи в непосредствена близост с пчелата майка. Например, роботът ще заеме мястото на придворните пчели, които събират нектар и прашец.

„Чрез комбинация от машинно обучение, поведенческо моделиране и усъвършенствани методи за контрол, нашата система постепенно ще се научи как да помага на пчелата майка, за да регулира нейната дейност по снасяне на яйца и да оптимизира състоянието на кошера по научен и екологичен начин“, пише в уебсайта на RoboRoyale.

Този проект все още е в начален етап. Според докладите, изследователите вероятно ще започнат процеса на тестване през следващите няколко месеца. В този опит те ще поставят осем пчели роботи в кошер със стъклен капак, за да изучават внимателно околната среда.

Други изследователски институти, включително Wyss Institute от Харвардския университет, също работят върху тази концепция. Те разработват RoboBees за подпомагане на земеделието.

Светът без пчелите е невъзможен

С нарастването на екологичната криза е от изключителна важност учените да се съсредоточат върху опазването на медоносните пчели и да открият начини за справяне с тяхната ниска популация.

Медоносните пчели са малки създания, но имат много голямо значение. Това е единственото насекомо, което произвежда храна, консумирана от човека. Пчелите имат 170 рецептора за мирис, докато плодовите мушици имат само 62, а комарите – 79. Именно техните обонятелни способности им помагат да се разпознават една друга, да имат добра комуникация в кошера, както и да разграничават ароматите извън него. Обонянието им е толкова силно, че те могат да разграничават един от друг стотици флорални видове и могат да определят от няколко метра разстояние дали в цветето има нектар.

Пчелите намаляват с всеки изминал ден в резултат на урбанизацията, паразитите, вредителите и пестицидите. Този рязък спад в пчелните популации може да застраши глобалното земеделие.

Ако проектът на RoboRoyale е успешен, екипът се надява, че тази технология може да се използва и за подобряването на други екосистеми и животински видове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини