fbpx
-6.8 C
София

Първата ваксина срещу COVID-19 може би вече е тук

Най-четени

Фармацевтичният американски гигант Moderna оповести, че разработваната от тях ваксина срещу SARS-CoV-2 е преминала първата фаза на клиничните изпитвания успешно. Ваксината е създадена на базата на mRNA и от резултатите изглежда, че медикаментозният коктейл влияе добре на тестваната група пациенти и има доказан положителен ефект върху производството на антитела срещу COVID-19.

Към момента все още няма ваксина срещу новия коронавирус, като учени по целия свят усилено търсят средства за превантивно и активно лечение на заболяването, което зарази над два милиона души по света, взе много жертви и извади от строя всички сфери на нормалното човешко функциониране. Ваксината mRNA – 1273 в момента се тества от фармацевтичният гигант Moderna, която е единствената компания, която е успяла да произведе ваксина срещу новия вирус, преминала първата фаза на клиничните тестове.

Ваксината на базата на мРНК кодира шиповидния протеин около вирусната клетка, именно от който произхожда името на новия вирус. Заразяването на крайния гостоприемник с COVID-19, човека, става именно благодарение на този протеин. Неговото обезвреждане прави коронавируса неспособен да атакува човешките тъкани и да се репликира в тях. От това стигаме до извода, че за произвеждането на ефективна ваксина, учените залагат най-големи надежди именно на този метод с унищожаване на шиповидния протеин.

В научната публикация на Moderna по повод настоящата ваксина, се казва следното:

„Понастоящем са налични данни за имуногенност при дозата от 25 µg и 100 µg (във възрастовата група между 18-55) след приема на втората доза (ден 43 от проучването) и при ниво на 250 µg (отново в същата възрастова група 18-55 г.) Наблюдава се дозозависимо увеличение на имуногенността при трите нива на дозата, и значително повишаване на имуногенността при ниво на дозите от 25 µg и 100 µg. Всички участници са на възраст 18-55 (n = 15 на кохорта).“ Пълният текст на публикацията може да видите тук.

Компанията Moderna е провела тестовете на новата ваксина срещу коронавируса в сътрудничество с Белия дом и щатската Агенция по храните и лекарствата (FDA). Началната фаза на клиничните изпитвания е започнала на 16 март и е продължила общо 43 дни. В рамките на първата фаза от клиничните тестове, участие са взели 15 доброволци във възрастова група между 18 и 55 години, които не са били заразени с върлуващия COVID-19. В рамките на изследването те са получили три дози от ваксината с интервал от две седмици с различни концентрации на медикаментозния коктейл.

Анализът на данните показва, че на 43-тия ден след началото на тестовете и инжектирането на ваксината в телата да доброволците, нивото на антителата срещу COVID-19 в организма им е в пъти по-високо спрямо нивото при хора, които са се възстановили от коронавируса. Данните за количеството на антителата в проучването са извлечени само за четирима от участниците, но това не е попречило да се направи корелация, че техният брой надвишава обикновено наблюдаваните нива.

От компанията съобщават, че Moderna ще продължи да работи със своите правителствени и частни партньори по подобряване и установяване на ефективността на ваксината.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини