Китай стартира първата в света квантова комуникационна линия с обхват 2000 километра, осигуряваща съвършено безопасна връзка между двата най-големи града на страната – Пекин и Шанхай.

Възможностите на новата квантова връзка бяха демонстрирани от президента на Китайската академия на науките Бай Чунли, който извърши формално квантово позвъняване от Пекин до останалите градове, обхванати от квантовата линия, и поздрави учените с отличната работа. След това, с помощта на Micius – първият в света изкуствен спътник, работещ с квантова комуникация, изстрелян от Китай миналата година. Бай направи отново първото в света междуконтинентално квантово видеообаждане и се свърза с президента на Австрийската академия на науките в Шанхай.

Благодарение на новите си научни постижения Китай може значително да увеличи разстоянието на безопасната квантова връзка. Предвижда се изстрелване на сателити с възможност за квантови комуникации на по-високи орбити и изграждането на световна квантова мрежа. За създаването на световна квантова комуникация Китай ще работи съвместно с Германия, Италия, Русия, Сингапур и други държави.

Китай активно експериментира с използването на квантова връзка в най-различни сфери. През 2015 година промишлено-търговската банка на Китай започна използването на тази технология, а тази година Китай осъществи квантова връзка под вода.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Пенчо
Пенчо

Дано се развие тази технология защото е обещаваща.