Лоти Леджър и Марк Брейди от Великобритания съобщиха на информационната агенция Caters, че тяхното едногодишно момченце е произнесло първата си дума. Това не е „мама“ или „тате“, а „Алекса“. Лесно можем да се досетим, че това е името на гласовия асистент на Amazon, използван в устройствата Echo.

Родителите счетоха това за забавно. Техният син Джо е общувал с устройството в дома на баба си и дядо си. Навярно именно Alexa най-активно е отговаряла на детето.

Когато New York Post разпространи новината, много хора решиха, че ситуацията съвсем не е безобидна. Родителите започнаха да се замислят за влиянието на тези устройства върху бъдещето на техните деца.

Всъщност, това е изгодно за Amazon. Компанията дори предлага детският вариант Echo Dot. Той е с по-ярки цветове и е привлекателен за децата. Echo Dot може да чете приказки и книжки и дори да филтрира неприличните думи.

Децата, прекарали детството си с гласови асистенти ще ги използват значително по-активно, включително и за извършването на покупки, което е много важно за Amazon.

Но ако първата дума на малкото момченце наистина е името на гласовия асистент, то това е твърде тревожно. Да не забравяме, че тези асистенти не само дават информация, но я и събират. Те я събират, за да могат да ни подадат тази информация, която може да ни заинтересува. Именно така работи рекламата в интернет. Но дали наистина искаме да Amazon и Google да показват на децата реклама, която те с удоволствие ще гледат и слушат?

Дали малките сега деца, когато пораснат, ще бъдат радостни, че Google, Amazon и Facebook са започнали да събират данни за тях, още преди да са започнали да говорят? Детството на сегашните възрастни е общо взето недокоснато от умните машини. Но очевидно в най-близко бъдеще те ще знаят съвсем всичко за хората.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари