Първата стабилна версия на Syncthing: отворената P2P система за синхронизация на файловете

0
722

Представена бе първата стабилна версия на системата Syncthing 1.0.0, която дава възможност за автоматично синхронизиране на потребителските файлове върху няколко от неговите компютърни устройства.

Особеното на новата система е, че се използват алгоритми, подобни на тези в BitTorrent Sync, без да се употребяват каквито и да било облачни хранилища. Синхронизацията на потребителските файлове започва веднага след като две негови устройства се появят в уеб пространството. Използва се BEP (Block Exchange Protocol) протокола. Кодът на Sync е написан на програмния език Go из се разпространява под свободния MPL лиценз. Предлагат се инсталационни файлове за Linux, Android, Windows, macOS, FreeBSD, Dragonfly BSD, NetBSD, OpenBSD и Solaris.

Освен за синхронизация на данните между няколко устройства, с помощта на Syncthing е възможно създаването на големи децентрализирани мрежи за съхранение на съвместно използвани данни. Поддържат се няколко режима за верификация на данните, при които се съхраняват всички предишни версии на променените данни.

При синхронизацията, файлът се разделя на малки блокове, които са основната и неделима част при прехвърлянето на данните между потребителите. Подобно на BitTorrent, колкото повече устройства участват в синхронизацията, толкова по-бързо протича процесът.

Каналите за прехвърляне на данни се формират с помощта на TLS, а всички възли се идентифицират чрез сертификати, които се контролират чрез TLS алгоритми.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари