Първата степен на Falcon 9 още веднъж успешно кацна в океана

0
20

Днес компанията SpaceX изстреля ракетата Falcon 9, която изведе в геостационарна орбита японския телекомуникационен спътник JCSAT 16. Кацането на първата степен на „Сокола“ бе осъществено върху роботизирана платформа в океана и за пореден път бе перфектно. Изстрелването се осъществи от базата на американските военновъздушни сили, близо до Кейп Канаверал.

 

Илън Мъск постепенно усъвършенства космическите си технологии, като този път кацането бе особено сложно. Falcon 9 изведе спътника JCSAT-16 на геостационарна елиптична орбита на около 36 000 километра над Земята. За тази цел бе необходима по-висока начална скорост и повече ракетно гориво, отколкото за извеждане на спътници с по-ниски орбити. Кацането се усложни поради развиването на по-висока скорост и нагряване при връщането в земната атмосфера, както и от по-малкото останало гориво.

 

Всичко се оказа удачно и SpaceX вече може да се похвали с трета успешно завърнала се и кацнала ракета от геостационарна орбита. Останалите кацания на Falcon 9 започнаха да приличат на статистика: това е четвъртото успешно кацане на SpaceX в океана от общо шест успешни кацания, две от които на бетонната площадка на Кейп Канаверал.

 

Засега това са единствено нови първи степени на Falcon 9. Мъск съобщи неотдавна, че първият опит за изстрелване и кацане на вече използвана ракета ще бъде осъществен тази есен.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за