Първа проверка на безплатно създадения от чешките програмисти сайт

6
2044

Историята за това, как чешките програмисти свалиха министър и икономисаха на страната си 16 милиона евро вече има продължение. Чешкият уеб портал Novinky.cz съобщи, че в създадения за един уикенд сайт за продажби на разрешителни и винетки за използване на скоростните магистрали, е намерена уязвимост, дала възможност за изтичане на данни.

„В края на миналата седмица имаше изтичане на данни. Грешката е предимно моя, защото дадох твърде малко време на разработчиците и поставих твърде високи цели“ – заяви пред медиите Томаш Водрачек, собственик на IT компанията Actum Digital.

Водрачек каза още, че уязвимостта е била отстранена само за един час и заяви, че няма никакъв риск за потенциалните потребители на сайта Ferznamka.cz.

„Ние имаме всички данни за осъществената хакерска атака и за изтеклите данни. Сайтът работеше в тестов режим и над 95% от всички данни в него са фиктивни“ – допълни Водрачек.

По-късно той каза, че изтичането е засегнало от 200 до 300 души. Екипът вече се е свързал с Управлението за защита на личните данни и е поискал разследване на хакерската атака, която в Чехия се счита за криминално престъпление.

Водрачек каза още, че от началото на седмицата до днес, буквално всеки ден сайтът е атакуван от хакери. В сряда са фиксирани две атаки едновременно, а в четвъртък някой от град Острава се е опитал да изтрие сайта.

Всъщност, именно за това се използват тестовите режими при създаването на подобни сайтове.

„Сигурни сме, че само след две-три седмици Ferznamka.cz ще стане най-добре провереният уеб сайт от гледна точка на стабилността и информационната безопасност“ – каза още IT специалистът.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари