fbpx
2.2 C
София

Първите автономни автобуси тръгват по пътищата на Холандия

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Първите холандски автономно движещи се автобуси бяха тествани успешно след изминаването 200-метрова отсечка. Планът за WEpod возилата, каквото име са им дали в Ниската земя е да возят пътници между градовете Вагенинген и Еде в провинция Гелдерланд, съобщава британският The Telegraph.

Медията напомня, че това не е единствения пример за безпилотен публичен транспорт в Европа. Такива има в Ротердам – ParkShuttle бусовете, Heathrow Pod совалките в Лондон и симпатичните коли LUTZ Pathfinder в английския Милтън Кейнс, първото британско автономно возило. За разлика от тях обаче, WEPods ще се движат по нормални пътища, заедно с другите коли в Гелдерланд.

Возилата няма – поне в началото – да се движат в извънредни пътни условия, като в лошо време, през нощта или в пикове часове. WEPod ще бъдат подпомагани от оператор в контролна стая, който да следи за безопасността на пътя. Превозното средство ще се движи с 25 км/ч и ще вози до шест пътника. Бусовете ще разполагат с камери, GPS, радар и лазерна технология, които да помогнат за коректното движение на WEPod. Желаещите да се возят в него ще използват приложение за смартфон, с което ще могат да запазват предварително място в него.

Електрическите возила са разработени от френската компания EasyMile за Citymobil2, европейски проект, стимулиращ създаването на проекти в областта на автономните транспортни средства, предназначени за градска среда. По същата програма, безпилотни совалки са превозили над 19 000 човека във Ванта, Финландия и в университетския кампус  на EPFL в Лозана, Швейцария.

Холандия планира официалния старт на WEPod проекта да стартира през май и постепенно да включва повече маршрути.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини