Първите доклади на Uber: Над 500 изнасилвания за две години

3
1284

След десетки обвинения за сексуални посегателства, извършени от шофьорите им, Uber обеща през май 2018 г. да публикува „прозрачен доклад за безопасността“. Идеята беше да се публикуват данни за броя на предполагаемите нападения, които се случват по време на превозите в САЩ. Сега, година и половина по-късно, Uber финализира доклада.

В своят документ от 84 страници, Uber заявява, че 99,99% от споделените пътувания са приключили без никакви престъпления или посегателства, а останалите 0,1% са съдържали предимно дребни проблеми с безопасността като рязко спиране, недостатъчно комфортно возене и други. Според данните от доклада, едва в 0,0003% от превозите е имало оплаквания за критични инциденти и нарушаване на човешката безопасност и неприкосновеност.

Цифрата не е за подценяване.

От тези критични инциденти е имало 464 изнасилвания за 2017 и 2018 г. общо. Само през 2018 г. е имало 235 изнасилвания, което средно ще рече, че на седмица са изнасилвани четирима души, докато са използвали споделените транспортни услуги на компанията. За двете години има повече от 5500 други случаи на сексуални посегателства, вариращи от нежелано целуване до опит за изнасилване. Най-често срещаното сексуално посегателство е опипване, за което са налични 1440 доклада през 2017 г. и 1560 доклада през 2018 г.

„Публикуването на доброволен доклад, който обсъжда тези трудни проблеми на безопасността, никак не е лесно. Повечето компании не говорят по въпроси като сексуалното насилие, защото това ги излага на риск обществеността да види негативните им страни и да станат обект на публична критика. Но смятаме, че именно сега е време за нов подход“, написа в четвъртък в публикация в блога на компанията Тони Уест, главен юрисконсулт на Uber.

Не само пътниците са жертви

В една голяма част от случаите, самите шофьори също са били жертва на предполагаеми нападения, според доклада. Но при случаите на предполагаеми изнасилвания, пътниците са жертви в 92% от случаите. Uber съобщи също за 19 несексуални смъртоносни нападения през този двугодишен период.

„Всеки от тези инциденти представлява един индивид, човек от нашето общество, който е претърпял ужасяваща травма. Но не съм изненадан от тези числа. И не се изненадвам, защото сексуалното насилие е толкова разпространено в обществото, много повече, отколкото повечето хора осъзнават“, каза Уест в интервю за NBC News.

Стотици пътници и шофьори излизаха на протест през последните няколко години, твърдейки, че сексуалните посегателства по време на пътуванията са ежедневие. Няколко дела са заведени срещу Uber от хора, които казват, че са били изнасилени, отвлечени или измамени от шофьори на компанията. Подобни обвинения са отправени и срещу съперника на Uber, Lyft, който от август е съден от най-малко 56 жени в обвинения в сексуални посегателства от страна на шофьорите им.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Да да да
Да да да

Пич това не е технологична новина ,а новини от Криминалният свят. Събери си матриал за Технологични новини и не превръщай сайта в трибина на политическа либерал демократична простотия и крим сводка вилнееща в саайтове като Блиц Пик Жълт Труд и каквото там друго си срещал.

ККК
ККК

99.99% и останалите 0.1%?

.>_<.
.>_<.

100 – 99.99 е равно на 0.01