Първите снимки на черни дупки няма да изглеждат така, както очакваме

0
68

Астрономите смятат, че някъде в центъра на Млечния път се крие гигантска черна дупка. Тя никога не е била виждана директно, тъй като реално няма нищо за гледане, а и все още не разполагаме с нужните технологии за заснемането й. Сега обаче учени от Бъркли пуснаха изображение, което разкрива как ще изглежда черната дупка когато най-накрая успеем да видим близкото й обкръжение, съобщи Mashable.

Границите на черните дупки могат да се определят като се проследят необичайните изкривявания в пространството около тях. До момента се смяташе, че огъванията на космоса, под влиянието на черни дупки, имат симетрична форма, но последните изследвания показват, че това не отговаря на истината. Неимоверният по размери гравитационен натиск всъщност огъва светлината по начин, придаващ й сърповиден вид.

В момента се разработват високотехнологични космически телескопи, които ще ни позволят да видим реални изображения, а не само прогнозни модели, като този от горната снимка.

От Бъркли са категорични, че все още никой не е успял да заснеме истинска черна дупка, защото те са твърде малки и отдалечени от нас, но това ще се промени съвсем скоро. Засега са известни със сигурност само някои детайли за мистериозните космически явления, но все още няма достатъчно информация за сглобяването на пълна картина, разкриваща тайните на всепоглъщащите ями.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за