Първият биткойн автомат заработи във Варна

8
2215
Processed with VSCO with al5 preset

Варна се сдоби с първата си машина за закупуване на криптовалута в града. От вчера жителите на града вече могат да купуват криптовалути изключително лесно и удобно от биткойн автомат, инсталиран в новооткрития мол „Делта Планет“.

Машината е поставена от българската компания Блокчейн Тех и се намира на втория етаж в близост до зоната за хранене. За сега тя позволява да се закупят три вида валути – биткойн (BTC), етериум (ETH) или лайткойн (LTC), като постепенно се планира и добавянето на нови валути.

Сигурността и изправността на криптомата се гарантира от най-големия производител в света, който оперира от 2013 г. и има инсталирани повече от 1600 машини в света.

Има общо четири стъпки, през които да мине потребителя, за да закупи криптовалута:

1. Първоначално се посочва каква криптовалута потребителя ще закупи.

2. На следващата стъпка има два последователни екрана, на които потребителят посочва до каква сума ще депозира в машината и дали е политически свързана личност.

3. След което е необходимо да постави на стъклото QR код с публичния ключ генериран от портфейл инсталиран на мобилна апликация или има опцията да избере машината да принтира такъв ключ за него.

4. Накрая, потребителят слага банкнотите в машината и завършва операцията.

„Вярвам в напредъка на технологиите и ползите им за човечеството. Съществуващата финансова система работи с аналогови системи от миналия век. Това е и причината потребителите да плащат високи такси и да имат други главоболия, когато става дума за банкови услуги. Както видяхме последните седмици и Фейсбук приветстват развитието на тези технологии и те ще пускат собствена криптовалута“, коментира Александър Захариев, основател и управител на Блокчейн Тех.

По отношение на инвестиционния характер на криптовалутите, той добави, че стойността ще се повишава в дългосрочен план, но съветва хората да не влагат повече от 2-3% процента от спестяванията си в този актив. От Блокчейн Тех уточняват още, че при покупката на криптовалута е много важно потребителят да не изпраща различни валути на един и същи адрес.

Също толкова важно е правилно да съхранява ключовете си и да не ги показва или предоставя на трети страни. При използването на мобилна апликация е добре да се запишат секретните думи и да се съхраняват на сигурно място.

Потребителите трябва да знаят, че при покупка на биткойн машината е настроена да изисква минимална сума за закупуване от 50 лева, а за други валути минималната стойност е 10 лева. До края на годината Блокчейн Тех планират пускането на още две нови устройства в страната, както и онлайн борса за търговия на криптовалути.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади

Тотална безсмислица.
Кой ще го ползва????

Фарти
Фарти

Ще се ползва и то много, само малко акъл да им дойде на малките. 😉

Фарти
Фарти

Хубаво, ам банкомат да ги продам, някъде по света съществува ли?

Kuzmanovv
Kuzmanovv

За да закупите криптовалути трябва да имате портфейл за криптовалути, където да ги сложите ☺. От въпросният портфейл можете да ги продадете по всяко ⌚. Засега ❕наличието на подобен автомат е по-скоро с рекламна цел, защото едва ли някой, който се мотае 🌃 ще му хрумне да купува криптовалута 🤑. Но то зависи от 🍷… 😀 .

Бай ти Ганя
Бай ти Ганя

При положение, че не може да се вкарват bitcoin-и и да се изкарват левчета, за мене това си остава машина за ловене на шарани. Отиваш там и слагаш пари вътре. После си отиваш вкъщи без бари.

Dave
Dave

Това е по скоро за майтап. Никой нормален няма да обръща биткойни и пари на банкомат. То идеята е да е анонимно и през мрежата, сега остава да пуснат и биткойно банка с клонове в цялата страна….

Мирослав
Мирослав

Скоро се очаква до bitcoin – автомата, да се постави за Етереум (това ще от „етер“ т.ест. невидим) Литкойн и там още някакви си двайсетина coin -автомата.
Леле каква веселба ще настане.

Ебачев
Ебачев

МИрославе тъп ли си или ДА???????? Дори прочете ли статията?? Машината поддържа от самото начало няколко крипто валути!!!

А добавянето на допълнителни е въпрос на софтуерен ъпдейт!!!