fbpx
17 C
София

Първият генетичен тест за интелекта на бъдещото дете

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията Genomic Prediction предлага на своите клиенти а изберат най-добрите варианти на ембрионите, предназначени за инвитро оплождане. Специалистите по генетика предупреждават, че по принцип това е възможно, но на сега съществуващите методики е твърде рано да се има доверие.

Американският стартъп Genomic Prediction представи тест за откриване на ембриони в висок риск към 11 различни заболявания, както и на умствена изостаналост. Методиката на тази млада компания се нарича LifeView и се базира на анализа на стотина ДНК участъка, извлечени от няколко клетки на зародиша в съвсем ранните стадии на неговото развитие.

Тестът е предназначен преди всичко за семейните двойки, които са съгласни на инвитро оплождане. Според твърденията на компанията, които често използва за себе си и името „23andMe за ембрионите“, бъдещите родители ще могат да поръчат анализ на избраната партида зародиши и да изберат за инвитро процедурите тези, от които е по-голяма вероятността да израснат здрави деца.

Сред заболяванията, които компанията Genomic Prediction твърди, че може да разкрива чрез своя полигенен тест се посочват диабетът, няколко различни сърдечни заболявания и пет вида рак. Но по-важното е, че тестовете на тази компания могат да откриват ембрионите, от които могат да израснат деца с твърде нисък ръст и/или много слаб интелект.

Обещанията на Genomic Prediction звучат много примамливо и няма съмнение, че ще привлекат немалък брой обезпокоени семейни двойки, готови за заплатят солидни суми за здравето на бъдещите деца. Но MIT Technology Review отбеляза, че засега ефективността на LifeView не е подкрепена с каквито и да било научни данни. А самият стартъп заяви, че през следващите седмици ще обяви резултатите от първите прилагания на новата методика. Засега става дума само за тестове на ембриони, а не за тяхното имплантиране.

Критиката

Представителите на науката се отнасят с огромен скептицизъм към дейността на Genomic Prediction. Според учените, към днешен ден генетичните и дори най-мощните изчислителни методи са недостатъчно развити, за да може да се предскаже здравето на бъдещо дете на основата на анализ ДНК-то на ембриона.

Има наистина ефективни тестове, които са в състояние да разкрият единични мутации, които са еднозначно асоциирани с конкретна болест, като например муковисцидозата. Тези тестове вече се използват от лекарите. Но полигенните тестове на LifeView няма как да претендират за висока точност.

Според направено наскоро изследване, дори и в най-добрия възможен случай полигенните тестове могат да доведат до увеличаване ръста на бъдещите деца с едва 2,5 см, а IQ нивото – с 2,4 единици. Но анализа на реални семейства показва, че този анализ далеч не винаги съвпада с реалността, понеже освен наследствеността, влияние оказват и редица други фактори.

Но критиката на учените въобще не попречи на Genomic Prediction да привлече няколко милиона долара инвестиции. Компанията сподели, че услугите на LifeView вече са поръчани в 12 клиники по лечение на безплодието. Пет от тях се намират в САЩ, а останалите са в Нигерия, Перу, Тайланд и Тайван.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини