4.5 C
София

Първият електрически самолет получи от ЕС сертификат по безопасността

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) призна самолета Velis Electro на компанията Pipistrel за годен за полети в своята категория. Първата партида електрически самолети от този модел ще бъде представена още тази година в седем европейски държави.

Velis Electro е създаден от специалистите на словенската компания Pipistrel и се базира на учебния самолет Velis. Това е компактен двуместен летателен апарат с размах на крилете 11 метра и максимален полетен товар 600 кг. Силовата инсталация включва един електромотор Pipistrel E-811, който се захранва от две литиево-йонни акумулаторни батерии с капацитет по 11 KWh с течно охлаждане. Крайцерската скорост на новия самолет е 180 км/ч, а таванът на полета е 3700 метра.

Акумулаторните батерии осигуряват 50 минути полет на електрическия самолет. Това не е подходящо за целите на пътническата авиация, но Velis Electro е замислен като учебен летателен апарат. В този случай електрическото задвижване е особено полезно, понеже ускорението на самолета е много по-стремително, а управлението е по-опростено.

Velis Electro е два пъти по-дълговечен в сравнение с обикновените самолети с керосин, понеже има много по-малко подвижни елементи, а неговата поддръжка и поправка е несравнимо по-лесна, като подмяната на различните компоненти е на практика елементарно. Добавеният бордови компютър за мониторинг намалява вероятността от повреди, а охладителната система на батериите позволява сериозни натоварвания. Разбира се, Velis Electro няма никакви вредни емисии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини