Първият любителски клиент, работещ със Skype Network

0
225

Skype е един от от най-ненадеждните месинджъри по редица причини, основната от която е специално написания сорс код, който е трудно да бъде изследван и декомпилиран. Microsoft и до днес отказва да представи кода на Skype за проверка от страна на специалистите по информационна безопасност. По този начин потребителите няма как да знаят за пробиви в протокола и съобщенията,

 

Въпреки всички рискове, много хора продължават да използват Skype.

Затвореният протокол и затвореният код на клиентската програма накараха активистите да рискуват с нарушаване на DMCA закона и да декомпилират през 2012 година изпълнимия код на клиента Skype 5.5.

Оказа се, че Skype 5.5. е хибрид от графичен интерфейс, написан на Delphi плюс вградени DLL библиотеки и „ядро“. Ядрото е независим двоичен модул със свои блокове код, блокове данни и модули за импортиране. В ядрото бяха открити остатъци от VC библиотеки и се счита, че е написано на Visual C++.

В рамките на проекта Skype Open Source през месец юни 2011 година също бе извършено обратно инженерство на Skype, а получените по този начин сорс-кодове бяха публикувани в интернет. Сега да се намери този код не е много лесно, понеже според изискванията на DMCA на практика всички копия на skype55.zip бяха изтрити от глобалната мрежа.

С годините Microsoft прехвърли P2P мрежата от супервъзли на Skype в собствената си мрежа Skype Network, която се използва във всички последни версии на клиентската програма. Съответно, почти веднага бе извършено обратно инженерство на новия протокол.

На 1-ви септември тази година в новия блог Skype Open Source 2 бе публикувана радостната за мнозина новина за излизането на първия самостоятелно компилиран свободен клиент, съвместим с мрежата Skype Network. Сорс-кодовете все още могат да се изтеглят от GitHub. Засега любителският клиент може да приема и изпраща само текстови съобщения.

 

Клиентът Epycs Messenger е написан на чист C, с опростен интерфейс на .NET 4.0. Очевидно е, че е необходимо инсталирането на средата .NET 4.0. Проектът може да бъде изтеглен от всеки и компилиран с помощта на Visual Studio 2010. Програмата работи само с Windows, но нейният автор каза, че може да я портира и за Linux. Важното е, че закритият протокол е разгадан.

Предлага се и комерсиална версия на Epycs Messenger, въпреки че това си е явно нарушение на DMCA закона.

Декомпилирането на Skype си струва, понеже става възможно всички месинджъри да се включват към мрежата на Microsoft и директно да обменят съобщения със Skype, включително месинджърите Telegram и Viber. Става възможно изпращането и получаването на съобщения само с един месинджър, без да се инсталират и натрупват многобройни приложения за работа с различните протоколи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари