Първият обществен сателит за снимки с висока резолюция ще бъде изстрелян на 13 август

0
248

Преди около месец американското правителство внесе поправка в закона, която позволи на компаниите да използват заснети от сателит фотографии с големи резолюция и детайл. Предишният закон забраняваше на всички освен правителствата да използват изображения съдържащи обекти по-малки от 50 сантиметра. Главният инициатор на тази промяна в закона бе компанията Digital Globe, която обяви, че може да прави снимки от Космоса, в които са уловени обекти с големина едва 31 сантиметра.

Е, след малко повече от месец от приемането на новия закон, той вече е задействан. Днес компанията Lockheed Martin обяви, че на 13 август ще изстреля в орбита първия сателит за заснемане на висококачествени и детайлни фотографии. Сателитът се нарича WorldView-3 и е създаден от същата тази Digital Globe.

Първите фотографии заснети от WorldView-3, разбира се, ще бъдат достъпни поне половин година след установяването на сателита в орбита. Тези сателити могат да поставят началото на супер успешен бизнес, в който компаниите ще продават висококачествени снимки на различни клиенти. Между другото, сред клиентите на Digital Globe са и Google и Microsoft.

От кадрите с висока резолюция биха имали полза най-различни хора и организации. С тяхна помощ може да се следи развитието на големи ферми (нещо, което, например, би било полезно за хората следящи правилното усвояване на европейските фондове за земеделие), да се търсят залежи на различни природни изкопаеми или просто да се разглеждат красотите на планетата Земя в изключителен детайл.

Ако желаете да се запознаете по-отблизо със сателита WorldView-3, можете да го направите във видеото по-долу.

 
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари