Първият пилотиран полет на SpaceX Crew Dragon до МКС е планиран за 7 май

6
749

Миналия месец космическата компания на Илън Мъск SpaceX успешно тества системата за аварийно спасяване на пилотирания космически кораб Crew Dragon. Това бе последната фаза на подготовката към дългоочаквания пилотиран полет на Crew Dragon с хора на борда в рамките на мисията Demo-2. Неотдавна SpaceX проведе пресконференция, на която съобщи, че корабът ще бъде готов за пилотиран полет към края на месец февруари, а самият полет ще бъде осъществен през първото тримесечие на тази година. А сега SpaceX обяви точната дата – 7 май. Едва ли изстрелването ще се осъществи на тази дата, понеже космическите полети често се отлагат, но към днешен ден NASA и SpaceX планират изстрелването именно на 7 май.

Нещо повече, SpaceX заяви, че предназначеният за първи пилотиран полет космически кораб Crew Dragon е в отлично състояние и изстрелването може да осъществи и по-рано – в края на месец април.

Едва ли си струва да напомняме колко важен за SpaceX и за цялата световна космонавтика е това изстрелване, за което SpaceX се подготвя от осем години. Да си припомним, че Crew Dragon бе създаден в рамките на програмата NASA Commercial Crew Program и ще даде възможност за транспортиране на астронавти до МКС бе използването на руските кораби Союз. При това по-евтино – едно място в Союз струва $80 милиона, докато едно място със SpaceX е с цена $20 милиона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари