Първият пилотиран полет на SpaceX Crew Dragon до МКС е планиран за 7 май

6
624

Миналия месец космическата компания на Илън Мъск SpaceX успешно тества системата за аварийно спасяване на пилотирания космически кораб Crew Dragon. Това бе последната фаза на подготовката към дългоочаквания пилотиран полет на Crew Dragon с хора на борда в рамките на мисията Demo-2. Неотдавна SpaceX проведе пресконференция, на която съобщи, че корабът ще бъде готов за пилотиран полет към края на месец февруари, а самият полет ще бъде осъществен през първото тримесечие на тази година. А сега SpaceX обяви точната дата – 7 май. Едва ли изстрелването ще се осъществи на тази дата, понеже космическите полети често се отлагат, но към днешен ден NASA и SpaceX планират изстрелването именно на 7 май.

Нещо повече, SpaceX заяви, че предназначеният за първи пилотиран полет космически кораб Crew Dragon е в отлично състояние и изстрелването може да осъществи и по-рано – в края на месец април.

Едва ли си струва да напомняме колко важен за SpaceX и за цялата световна космонавтика е това изстрелване, за което SpaceX се подготвя от осем години. Да си припомним, че Crew Dragon бе създаден в рамките на програмата NASA Commercial Crew Program и ще даде възможност за транспортиране на астронавти до МКС бе използването на руските кораби Союз. При това по-евтино – едно място в Союз струва $80 милиона, докато едно място със SpaceX е с цена $20 милиона.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Нещо интересно, не знам дали за тук или за секцията за хардуерни новини.
https://www.anandtech.com/show/15498/sk-hynix-licenses-dbi-ultra-interconnect-for-nextgen-3ds-hbm-dram
Това е бъдещето. Двойно повече слоеве, по-къси връзки между слоевете, така че височината на чипа остава същата. Отделно ще се използуват и по-фини технологични процеси, които да вкарват повече елементи в отделните слоеве и контактите освен по-къси, ще са и по-тънки, за да може да се осъществява вътрешните комуникации, между по-малките и по-гъсто разположени елементи. Дано се наемете да пуснете тая новина преведена.

Прощъпулник
Прощъпулник

Хайде, хаирлия да е. Най накрая се решиха да излязат САМИ в Космоса. До сега все рашките ги държаха за ръчичка а сороските тролове мърмореха за края на руската космическа хегемония. Най накрая и това време дойде. Само да питам. Тоя полет до МКС ли ще бъде или още е много рано за такива трудни задачи. А относно евтините полети на Спейс Х да припомня. Програмата Шатъл укриваше 2/3 от реалните си разходи за да се хвали пред света колко са и евтини полетите. Докато това стана ясно и спряха програмата. Интересно ми е Мъск колко крие и колко НАСА… Виж още »

Евлоги
Евлоги

Роскосмос и без Мъск са пътници. Потърси инфо.

Пътници са Роскосмос... ама за МКС... :)))
Пътници са Роскосмос... ама за МКС... :)))

И са единствените пътници в последните 11 години! След четвърт век опити краварите най-сетне са на път да успеят да копират 1:1 двигателите РД-180, които купуват от Русия за повечето си ракети от 1995 година насам. И са готови да отпечатат още няколко десетки милиарда зелени хартийки, с които да дотират „частната“ компания на Мъск, за да предложат по-ниска цена за извеждане в орбита. Въпросът е само колко от тези дотации са вложени в реално производство и колко са присвоени от МОШЕника… И дали това, което му се е откъснало от сърцето да не открадне, ще стигне за създаване на… Виж още »

Прощъпулник
Прощъпулник

Евлоги, от теб не съм очаквал нищо повече от мрънкане за края на Роскосмос . Да , ама не.
НАСА имат подписан договор с Роскосмос за съвместна Лунна програма от 3-4 години. И работят заедно по проекти за изпълнението и. Потърси инфо, не се дръж като програмиран трол .

Nikolai
Nikolai

Айде БГ разбирачите пак започнаха да се изказват по темата дето обичат да мразят най – много – Илън Мъск.