Първият повторен полет на Falcon 9 е планиран за месец март

0
16

Първото повторно изстрелване на използвана преди това първа степен на ракетата носител Falcon 9 е планирано за 27 март тази година.

SpaceX специално проектира първата степен на ракетата носител Falcon 9 за многократно използване, но досега Илън Мъск не я е изстрелвал повторно. SpaceX възнамерява значително да понижи цената за извеждане на полезен товар в космоса чрез своите ракети за многократно използване. Пресмятанията показват, че може да се достигне 30% намаляване цената на полета в сравнение с другите съвременни ракети носители. Миналата година Мъск каза, че първите степени на Falcon 9 ще могат да се използват до 20 пъти. Към днешен ден SpaceX предлага отстъпка в размер на 10% при използването на вече летели първи степени.

За първия повторен полет на Falcon 9 е избрана вече използваната първа степен SES-10, която кацна без проблеми върху морска платформа през месец април 2016 година. При повторното използване, тази ракета трябва да изведе в орбита геостационарния телекомуникационен спътник SES-10.

Изстрелването на SES-10 е планирано за 27 март в 23:58 часа, но е възможна промяна в графика.

Първоначално Мъск възнамеряваше повторно да изстреля Falcon 9 в края на миналата година, но след взривяването на едната ракета през месец септември се наложи отлагане.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за