След едногодишна подготовка, първият роботизиран магазин Amazon Go, в който няма продавачи и касиери, отваря врати. Изцяло автоматизираният супермаркет обещава: „Никакви опашки, никакви проверки, никакви каси“. CNBC обяви, че робомогазините могат изцяло да променят търговията на дребно.

Първият Amazon Go трябваше да бъде отворен още в началото на 2017 година, но възникнали технически проблеми забавиха процеса. Системата не винаги можеше да различи двама души, избрали да закупят едни и същи стоки. Затруднения възникваха, когато деца вземаха нещо от щандовете и след това го оставяха на друго място. Но сега всичко е готово и магазинът отваря врати на 22 януари.

Магазинът е с площ 167 квадратни метра и няма особено много артикули. Използват се технологии, създадени буквално от нулата. При влизане в робомагазина, към специален сензор трябва да се покаже смартфона с работещо специалното приложение на Amazon. След това чрез компютърно зрение, самообучаващи се алгоритми и система от сензори, се следи всяка стъпка на купувача.

Ако бъде взета каквато и да е стока, тя мигновено се идентифицира и нейната цена се записва в сметката на купувача. Ако стоката бъде върната на същото място, нейната цена се изважда от сметката.

Засега Джеф Безос тества новите технологии в отделен робомагазин. Но ако започне да ги използва във веригата магазини Whole Foods, която неотдавна закупи за $13,7 милиарда, стотици хиляди касиери ще останат без работа. Но Amazon твърди, че ще са му необходими хора за друга работа в роботизираните магазини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари