След едногодишна подготовка, първият роботизиран магазин Amazon Go, в който няма продавачи и касиери, отваря врати. Изцяло автоматизираният супермаркет обещава: „Никакви опашки, никакви проверки, никакви каси“. CNBC обяви, че робомогазините могат изцяло да променят търговията на дребно.

Първият Amazon Go трябваше да бъде отворен още в началото на 2017 година, но възникнали технически проблеми забавиха процеса. Системата не винаги можеше да различи двама души, избрали да закупят едни и същи стоки. Затруднения възникваха, когато деца вземаха нещо от щандовете и след това го оставяха на друго място. Но сега всичко е готово и магазинът отваря врати на 22 януари.

Магазинът е с площ 167 квадратни метра и няма особено много артикули. Използват се технологии, създадени буквално от нулата. При влизане в робомагазина, към специален сензор трябва да се покаже смартфона с работещо специалното приложение на Amazon. След това чрез компютърно зрение, самообучаващи се алгоритми и система от сензори, се следи всяка стъпка на купувача.

Ако бъде взета каквато и да е стока, тя мигновено се идентифицира и нейната цена се записва в сметката на купувача. Ако стоката бъде върната на същото място, нейната цена се изважда от сметката.

Засега Джеф Безос тества новите технологии в отделен робомагазин. Но ако започне да ги използва във веригата магазини Whole Foods, която неотдавна закупи за $13,7 милиарда, стотици хиляди касиери ще останат без работа. Но Amazon твърди, че ще са му необходими хора за друга работа в роботизираните магазини.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
ЙацкРоцк Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Робо магазини, робо застрахователи, робо хотели, накрая „скъпи“ неолиберал капиталисти ще се окаже, че няма кой да ви купува боклуците. Джеф Безос най-богатия човек на света пести от персонал за да стане още по-богат другата година, е питам се за какво