fbpx
1.9 C
София

Първи впечатления от интернет услугата на Starlink

Най-четени

Още през октомври миналата година SpaceX обяви, че ще набира бета тестери за своята сателитна широколентова услуга Starlink, която ще бъде „по-добра от всичко друго“. Веднага след обявяването, Джон Ким, технологичен журналист от популярния портал CNET, се е регистрирал в програмата, за да получи известие, когато услугата започне да се предлага в неговия регион – Walnut Creek, на около 30 минути източно от Сан Франциско. През месец февруари той заплаща над 594,30 щатски долара за закупуването на необходимото оборудване и стартов пакет за интернет достъп от Starlink, който идва с включен данък, разходи за доставка и включена една месечна такса.

Бета стартовият комплект, който пристига в 30-килограмова кутия пред вратата му, включва антена Starlink, Wi-Fi рутер, захранващ адаптер, кабели и монтажен статив. Месечната такса, за която Ким се абонира, е на стойност от 99 щатски долара, като той споделя, че за нея е очаквал да достига скорости между 50 и 150 мегабита в секунда с латентност (времето, необходимо за получаване на отговор на изпратената информация) от около 20-40 милисекунди. Най-големият бонус от всичко е, че няма ограничение в данните. Цената, скоростта и неограничените данни са нещо нечувано в индустрията на сателитния интернет. Като цяло, досега сателитния интернет се предлагаше като екзотична услуга, която обслужва платежоспособни клиенти, които нямат друга възможност за доставка на интернет свързаност, тъй като живеят на много отдалечени и крайни места, но тази услуга освен с висока цена, идва и с ограничение на трафика – който в повечето случаи варира в рамките на десетки гигабайти. И макар и към днешна дата Starlink да не е най-предпочитания избор за доставчик на интернет в големите градове на САЩ, тъй като идва с немалка цена, а в големите градове има и голям избор на интернет доставчици. Въпреки това обаче, със сигурност Starlink дава началото на истински прецедент в сферата на сателитния интернет, предлагайки най-достъпната услуга в този сегмент, макар и сумата от 100 долара да не ви звучи никак малка.

Изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск написа в Twitter, че Starlink очаква да удвои скоростите си до края на 2021 г., тъй като компанията продължава да изстрелва все повече сателити. Към март SpaceX е изстреляла 1300 сателита от 12 000 планирани.

И така, какво е чувството да използвате Starlink? Настройката на стартовия пакет, който получавате чрез куриерска фирма, е доста лесна, като е истинско удобство, че не е необходимо клиента да бъде посещаван от технически екип, който да инсталира услугата. Тя работи на принципа „plug and play“. Сателитната антена, която идва в стартовия комплект за инсталиране на услугата, е от сравнително дебел метал и с висококачествен конвертор, което е от голямо значение, особено като се има предвид, че услугата е предназначена да се използва в извънградски региони, при които често пъти климатичните условия могат да бъдат особено сурови. Може би вероятно се чудите как стоят нещата с настройката на сателитната антена, която следва да бъде фиксирана доста прецизно, за да получава сигнал от правилния спътник? Истината обаче е, че процеса по нейното насочване към желания спътник е доста опростено, тъй като след като веднъж бъде свързана към крайния приемник и бъде подадено захранване, когато има необходимата гледка към небето, антената сама ще се конфигурира с помощта на вградения мотор. Единственото, за което трябва да се погрижи потребителя е да осигури стабилно закрепване на антената, с подходящата стойка и скрепителни елементи. Звучи доста удобно, нали? През първата седмица от използването на Ким, той разказва, че интернет услугата му е претърпявала известни прекъсвания в неговия район.

Оказва се, че всъщност по това време е имало доста прекъсвания в повечето региони в САЩ, като интернет достъпа му е ставал напълно неизползваем. Отнело е около четири дни, докато Ким започне да получава надеждна услуга без прекъсвания, а след това той не е изпитвал никакви проблеми с връзката. Средните скорости на изтегляне при него варират около порядъка на 78 Mbps при латентност от 36 ms. Скоростта на изтегляне и латентността изглеждат особено обещаващи.

Засега това са доста ранни впечатления, които отразяват само част от общата картина. Във форумите на Reddit, посветени на услугата Starlink, откриваме редица мнения от доволни потребители, които разказват своя собствен опит с услугата. Повечето от тях също постигат променливи скорости, вариращи в порядъка на около 80 Mbps. Интересното е, че на този етап услугата не предлага пакети с различни скорости, както при традиционните интернет доставчици, а един основен пакет, който струва 99 щатски долара. С времето това може да се промени, но на този етап, докато услугата се развива в движение, набирайки своята база от клиенти, нещата стоят по този начин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини