Първи снимки на предполагаемите нови батерии на Tesla – диаметърът е двойно по-голям

21
3856

Уеб порталът Electrek публикува няколко снимки, за които твърди, че показват твърде много нашумелите принципно нови акумулаторни батерии, собствена разработка на Tesla, които се произвеждат с използването на новия производствен процес Roadrunner.

Многократно сме споменавали тези нови батерии, създавани в рамките на проекта Roadrunner. Това са революционни принципно нови акумулаторни батерии със значително по-ниска цена – под $100 за един KWh капацитет и повишена дълготрайност – дава се гаранция за ресурс от 1 милион мили. Преди време Tesla изгради специализирания завод Tera за производството на новите батерии, които се произвеждат чрез фирмената технология Roadrunner. Това е едно от големите здания до калифорнийската Гигафабрика във Фримонт.

Electrek е получил тези снимки от източник който е пожелал да остане анонимен. Но друго независимо издание потвърди, че това наистина са новите акумулаторни елементи на Tesla, произвеждани чрез системата Roadrunner.

Подробните технически характеристики на новите батерии на Tesla се пазят в тайна, но от тези снимки могат да се направят някои изводи.

Диаметърът на предполагаемите нови клетки на Tesla, показани на тези снимки, е двойно по-голям от този на батериите 2170, които се използват в акумулаторните блокове на електромобилите на Tesla, произвеждани в Gigafactory 1 в Невада. Да си припомним, че тези литиевойонни батерии с катод от никел, кобалт и алуминии (NCA) са разработени от Tesla съвместно с Panasonic и имат рекордна енергийна плътност, много по-висока от всички досега използвани решения.

Двойното увеличаване диаметъра на батериите дава четворно повече пространство в техния корпус. Тоест, става възможно да се получи по-голям капацитет при едновременното намаляване на разходите от опростяването на конструкцията и поставянето на по-малко батерии в един акумулаторен блок. Това от своя страна ще увеличи пробега на електромобила без да се увеличават размерите на акумулаторния блок и масата на електрическия автомобил.

На снимките се виждат батерии без контактни пластини. През месец май тази година Tesla получи патент, описващ технологията на производство на именно такива батерии.

Те изглеждат като ролка, в която катодът, анодът и разделящият ги филм са навити заедно, а контактите на катода и анода излизат от външната страна на тази ролка.

Патентованата от Tesla нова конструкция намалява вътрешното съпротивление, което оказва голямо влияние на работоспособността на батерията. Още тогава Мъск подчерта, че това е много важно. И още, тази технология намалява себестойността на батериите и опростява тяхното производство.

Месец преди това автомобилната компания на Илън Мъск патентова и новия NCA електрод.

Сега вече Tesla изгражда във Фримонт пилотната поточна линия за масовото производство на новите батерии. Цялостната роботизирана система за производството на тези нови батерии ще бъде разгърната в бъдещата Gigafactory 5 в Остин.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари