Първото в света състезание на безпилотни автомобили

0
504

Миналата седмица на състезателната писта в Монблан, Испания със състоя първото в света състезание на автономни автомобили. Състезаваха се британският екип Arrival и тимът на Мюнхенския технологичен университет.

Състезателите разполагаха с два еднакви състезателни автомобила модел Roborace DevBot 2.0 с двигатели с мощност 302 KW (402 конски сили) с максимална скорост 320 км/ч. Всеки болид е оборудван с пет лидара, два радара, 18 ултразвукови датчика, сателитна навигация GNSS, шест камери и два оптически сензора за скоростта. Автономната работа се осигурява от компактния компютър NVIDIA Drive PX2, специално създаден за роботизирани безпилотни транспортни средства. Поведението на робомобилите изцяло зависи от заложените алгоритми, създадени от състезателите.

Правилата на състезанието включват изминаването на само осем обиколки, а за да се избегнат аварии, са предвидени някои ограничения. Така например, изпреварването е разрешено само по правите участъци на трасето и само по взаимно съгласие. Ако автомобилите са прекалено близо един до друг преди завоя, задният автомобил трябва да подаде сигнал на робомобила пред него.

Разбира се, това автомобилно състезание съвсем не е така зрелищно като ралитата с болиди. И двата автомобила се движат много бързо, но липсват човешкият риск, майсторство и смелостта. Но това е едва първото автомобилно състезание от подобен род и навярно ще последват още много други. В това рали победата бе на Arrival, чиито алгоритми се оказаха по-добри.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за