15.2 C
София

Първото обновяване за Windows 11 още повече влоши производителността на ОС с процесорите на AMD

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Миналата седмица компанията AMD съобщи, че производителността на нейните процесори, работещи под управлението на новата операционна система Windows 11 се е оказала по-ниска от очакваното. Въпреки че бе представена като стабилна версия, новата ОС на Microsoft не използва всички възможности на процесорите на AMD и вмъква латентност в тяхната работа. Интересно е, че при Windows 10 нищо подобно не се наблюдава. Но излязлото наскоро първо кумулативно обновяване за Windows 11 още повече задълбочи този проблем.

Първият проблем се дължи на трикратното увеличаване на латентността при достъп до L3 кеша, което при някои игри намалява производителността до 15%. Вторият проблем е свързан с некоректната работа на технологията UEFI CPPC2, която би трябвало да разпределя съответните процеси към най-бързите процесорни ядра, за да се постигне максимална производителност.

Специалистите на TechPowerUp измериха латентността при осъществяване на достъп до L3 кеша на процесора  Ryzen 7 2700X. Оказа се, че при първата стабилна версия на Windows 11 латентността е 17 наносекунди, като след инсталирането на кумулативното обновяване от 12 октомври, латентността се е увеличила до 31,9 наносекунди. За сравнение, при Windows 10 тази латентност е само 10 наносекунди.

Microsoft обеща да оправи проблема до края на този месец, а AMD от своя страна заяви, че още следващата седмица ще представи нов драйвер за своите процесори.

Предишна новинаISO Workshop 10.6
Следваща новинаQmmp 2.0.2
Абонирай се
Извести ме за
guest
37 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини