Първо самостоятелно приземяване на самолет с изкуствен интелект

5
936

Екип от немски учени създаде нова автоматична система за приземяване на малък самолет. Интересното е, че тя работи без помощта не просто на пилота, но и на каквато и да е ориентировъчна техника на земята. Първият тест се увенча с успех и може да постави началото на нова ера за автономното летене, както и да подобри сигурността на полетите.

Разбира се, много хора са чували за системите за автопилот, които приземяват самолетите сравнително лесно. Те обаче не са напълно самостоятелни. Вместо това те разчитат на радиосигнали, излъчвани от станциите по летищата. Идентификацията се прави благодарение на ILS системата (система за електронен заход). Сигналите съдържат информация къде се намира пистата дори и при лоша видимост. Въпреки всичко тази система не е широко използвана. Пилотите я включват, когато имат нужда от помощ и се затрудняват да локализират пистата за приземяване. Фактически с нея самолетът не се приземява изцяло автономно, а по-скоро безжично от летището.

Учените от Техническия университет в Мюнхен (TUM) разработиха нов метод, който приземява самолет без помощта на наземни системи за навигация. Първата демонстрация бе направена с човек на борда, който стоеше безучастно при приземяването. Вместо да ползва GPS или ILS, самолетът използва две „очи“ – една камера за видимата и една за инфрачервената светлина. Екипът оборудва модел Diamond DA42 с автоматична система за контрол и процесор за визуално въприемане (обединени под общото име C2Land). Компютърът е обучен да разпознава типичната самолетна писта чрез камерите и чрез тази информация безупречно да пилотира превозното средство до земята.

„Пилотът“ в самолета Томас Уимер сподели в официално изявление: „Камерите могат да идентифицират пистите от доста отдалечено разстояние от летището. След това системата насочва самолета към мястото за кацане абсолютно самостоятелно…“

Това е голямо постижение за авиацията, понеже ILS системи не са налични при малките летища. В случай на гъста мъгла системата би била от изключителна помощ на пилота, който не вижда инфрачервената светлина. Засега технологията е предимно експериментална и ще отнеме доста време, докато се сертифицира от авиационните власти.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Вие не разбрахте ли, че изкуственния интелект е да се самообучава и да генерира стабилни алгоритми?! Ако ползват ИИ, то утре вместо да се приземи, може да се забие в земята, защото така е решил. Убеждаването как ИИ е супер в часовници, печки, камери и прочие е рекламен трик, а не удобство. ИИ е удобен само за изстледователски дейностти при научните работници… а алгоритмите създадени от ИИ са за хората, устройствата и крайните ползвателит. ИИ трябва да се използва за създаване на алгоритъм, който се използва после стабилно без изненади в крайния разултат. Ако използват ИИ за каквото и да… Виж още »

Бля
Бля

Нямаш идея как работи ИИ и не е всики път различно, а има период на напасване и усъвършенстване или кустомизиране за конкретните нужди, но така се прави да е в границите на допустими стойности и граници. Има си определени критерии които следва и няма как да направи наопаки на тях….
реално го водят ии но то си е алгоритъм много малко са истинските ии дето се самоубочават в ежедневието и то пак те са вкарани в някакви граници.

Ivan
Ivan

Абе в крайна сметка, журналята и “медиите” са тези, които изкривяват съдържанието на съкращението ИИ.
Не, това не е изкуствен интелект.
Това, че са написали алгоритъм, способен да се усъвършенства и да постигне зададените цели, на базата на безброй повторения, не означава че мисли сам!
Просто се използва вече достъпната изчислителна мощност на съвременните компютри, за да се усъвършенства даден софтуер, буквално чрез “брут форс”.

45243525
45243525

Голяма мода е да наричат невронните мрежи изкуствен интелект. Страшен хайп. Е, само дето не е това дето повечето си представят. Невронната мрежа не се тренира сама за да мисли като ИИ а нея я „тренират“ хора като и задават (програмират) алгоритми, които тя е оптимизирана да използва в случая по време на кацане. Тези чипове, както на камерите на някои смартфони са оптимизирани за обработка на изображения… и това е. Няма никакъв изкустен интелект. Просто един чип на малко по различен принцип.

tctctc
tctctc

Описанието на Instrument Landing System (ILS) не е много вярно ама…
Както и това, че пилотите я вклюват не знам си кога, и че не е много разпространена… Кое не е разпространенот ILS категория 3 или … Дори и пистата на терминал 2 в София има одобрение за Cat.3 заходи…И знаете ли защо не се използва масово, само в определени ситуации, много просто, защото човека приземява много по-добре от ILS. Интересни статии ама написани отгоре отгоре