Пътешествието до Марс се оказа скучно занимание

0
27

Физиолозите, изследващи данните за състоянието на участниците в експеримента Марс 500, установиха спад в активността и сериозни нарушения на съня им. Наблюденията са извършени благодарение на специални гривни, които са събирали данни за активността на хората, тяхното физическо състояние и др. показатели.

Припомняме, че проектът Марс 500 представлява симулация на полет до Червената планета, при която шестимата участници бяха затворени в комплекс, наподобяващ космически кораб, близо до Москва през юни 2010 г. и стояха в него до ноември 2011 година.

Целта е да бъдат изучени физиологичните и психологически реакции на хората при дълга изолация, в условия, силно наподобяващи полета до Марс (естествено, като изключим безтегловността и др. фактори, характерни за космоса).

Анализът на данните показва, че активността на доброволците постоянно е падала и те са започнали постепенно да стават все по-рядко и да избягват светлината. Променил се е дори биоритъмът им, а в края на мисията трима от шестимата участници са спали с един час по-дълго, отколкото е нормално.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари