fbpx
6.8 C
София

Пътуването е по-приятно с новите роуминг тарифи на А1

Телекомът намали цените на своите роуминг услуги извън ЕС и увеличи включените мегабайти в страните-членки преди началото на летния сезон

Най-четени

Въпреки че България е страхотно място за почивка и винаги я предпочитаме, независимо дали става въпрос за зимна ваканция или за морско приключение, пътуването в чужбина винаги носи много по-различно преживяване. Едно от най-важните неща за всяка една подобна ваканция, особено ако не оставате за постоянно в някой хотел и неговия плаж, където можете да използвате Wi-FI, е мобилният интернет.

С редицата приложeния, които са достъпни за iOS и Android, картите нa Google и множеството други възможности, свързани със заплащане на услуги, резервации и транспорт, мобилната връзка e едно от най-важните неща при всяко пътуване. Преди лятото А1 показа специално отношение към всички свои клиенти, ползващи услугата роуминг, като промени ценообразуването на най-важните си пакети, а същевременно увеличи мобилния интернет за ЕС. Ето какво трябва да знаете накратко, ако сте на А1 и ви предстои пътуване.

Пътуване в ЕС

От 1 юли А1 увеличи обема на мобилния интернет в роуминг в Европейския съюз (ЕС/ЕИЗ), който е включен в мобилните планове на клиентите. Промяната направи така, че всеки един лев от месечната такса на абонатите се равнява вече на 512 МВ вместо на 410 МВ, като това е увеличение с на практика почти 25%. Например, ако месечната такса на клиента е в размер на 20 лева без ДДС, то до 30 юни 2022 г. абонатът е разполагал с 8 200 МВ в роуминг в ЕС. След 01 юли същият абонат на А1 вече ще има 10 240 МВ за роуминг в ЕС/ЕИЗ. Това дава възможност за много по-пълноценно използване на мобилните услуги. Освен разговорите, които се тарифират според националния план, човек вече може да не прекъсва да използва и редица други услуги, с които е свикнал – онлайн слушане на музика и дори стрийминг на видео в разумни граници. Оставащите МВ от своя страна много лесно се следят през приложението за самообслужване Моят А1, което е добре да имате, дори и да не пътувате.

Пътуване в Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна Гора, и Турция

През лятото не малко от привлекателните дестинации са в посока Сърбия и Черна Гора, от известно време все повече хора предпочитат за лятната си почивка плажовете на Албания, а какво да кажем за Турция. В тези страни роумингът беше чувствително по-скъп, но още преди сезона А1 обяви плановете си да направи роуминга значително по-достъпен за своите частни клиенти. Новата цена на минута е 0,59 лева или 91% по-ниска от предходната цена за изходяща минута, а за мегабайт мобилен интернет цената стана 0,99 лева или почти 96% по-ниска спрямо предходната тарифа за страни извън ЕС. По този начин дори да не използвате услугите по същия начин както в Съюза, все пак можете лесно да се свързвате и да проверявате и споделяте много неща в мрежата на съвсем разумна цена.

Пътуване в останалите европейски страни извън ЕС

А1 намали и цените си за роуминг и за останалите страни извън ЕС, което ще позволи по-свободното общуване на клиентите в роуминг. Новите тарифи за минута са 2,99 лева, което е с над 57% намаление спрямо предишната цена за изходяща минута и 9,99 лева за мегабайт мобилен интернет или над 59% намаление.

Пътуване във Великобритания

Телекомът актуализира цените си за роуминг във Великобритания във връзка с излизането ѝ от ЕС. А1 обаче не прилага тарифите за страните извън ЕС, Западните Балкани и Турция, а има по-благоприятни и още по-изгодни условия за роуминг в Обединеното кралство. Клиентите на телекома могат да разговарят за 0,09 лева на минута и да ползват мобилен интернет за 0,01 лева на мегабайт.

A1 Travel Unlimited

Един от предпочитаните начини за използване на роуминг от клиентите на А1 са дневните роуминг пакети. С A1 Travel Unlimited да речем можете да ползвате всеки ден по 200 входящи, 200 изходящи минути и 200 МВ мобилен интернет само на цена от 2,99 в ЕС/ЕИЗ и Великобритания, Турция, Сърбия и Северна Македония. За мнозина това е изключително изгодно и те биха го предпочели пред гореспоменатите варианти. Дневната такса се начислява единствено при условие, че в рамките на деня е генериран трафик в гореизброените държави (входящ или изходящ разговор, изпратено кратко съобщение или мобилен интернет. Активира се с SMS с текст ОК на кратък номер 1751.

При липса на потребление дневна такса не се начислява. За по-дълго пътуващите има дори месечни роуминг пакети, които можете да видите тук.

Пътуване надалеч – А1 WORLD TRAVELLER

А1 има роуминг буквално в цял свят със стотици оператори. Където и да отидете (с минимални изключения) ще имате възможност да използвате своя мобилен телефон с услугите, които сте свикнали, но за по-екзотичните дестинации е най-добре да проверите подробно цените и условията на А1 WORLD TRAVELLER тук.

И още нещо

Има няколко неща, които потребителите често забравят, когато използват роуминг. За да може да инициирате изходящи повиквания докато сте в роуминг, е необходимо да избирате номерата с международния им телефонен код, като не забравяте преди кода и номера да сложите + или 00. Например, за да изберете български номер, въведете „+“ или 00, след това „359“ и 9-цифрения телефонен номер.

А разбира се, преди всичко едно от най-важните неща е да имате активирана услуга. Всеки клиент на договор към A1, при който е налице възможност за ползване на услугата международен роуминг, може да я активира първоначално чрез:

  • мобилното приложение Моят А1
  • уеб версията на Моят А1 на А1.bg
  • изпращане на SMS на съответния кратък номер за избрания роуминг тарифен план (от България)
  • автоматичното меню на *88 (от България)
  • свързване със сътрудник обслужване на клиенти на +35988123 от роуминг (от друг номер)
  • подписване на приложение за избор на тарифен план в А1 магазин
  • за бизнес клиенти активацията се осъществява чрез акаунт мениджър

Приятно пътуване, ако ви предстои, и не забравяйте да си активирате роуминга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини