Служителите в складовете на Amazon в Германия, Испания и Полша се надяват да привлекат вниманието на гиганта на електронната търговия към молбата си за по-добри условия на работа, като стачкуват на Prime Day. Работниците в центровете за изпълнение на поръчки на компанията протестират срещу увеличаването на работното време, въпреки че не получават бонуси, както и липсата на защита срещу болести.
Стефани Нуценергер от германския профсъюз „Верди“, който призова за стачката, заяви: „Посланието е ясно – докато онлайн гигантът става богат, той спестява пари за здравето на своите работници“.

Според The ​​Washington Post, 1800 работници в Испания стачкуваха на 16 юли, а протестът в страната се очаква да продължи до 18 юли. Хиляди работници в шест центъра за поръчки в Германия планират да напуснат днес, 17 юли, докато тези в Полша възнамеряват да направят абсолютния минимум от задълженията си, за да останат на работа.

Това далеч не е първия път, когато работниците в склада на Amazon протестират. Служителите в дистрибуторския център в Германия и Италия също излязоха на Черния петък миналата година с искания по въпросите на заплащането и опасностите за здравето на работното място. През годините редовно се появяват доклади за тежки условия на труд в дистрибуторските центрове на компанията, включително истории от хора, които твърдят, че са били ранени по време на работа и се се сринали поради изтощение. По-рано тази година Националният съвет по безопасност и здраве при работа нарече Amazon едно от най-опасните места за работа в САЩ, като се позовава на смъртта на седем работници от 2013 г. насам.

Компанията обаче настоява, че работните ѝ места за изпълнение на поръчки предлагат конкурентни заплати и обезщетения, като работниците получават 12,22 евро (14,31 долара) на час или повече след две години.

„Ние вярваме, че работните места в системата на Amazon Fulfillment Center са отлични работни места, осигуряващи чудесно място за придобиване на умения за стартиране и развитие на кариера“, заяви говорител пред Ройтерс.

Amazon също смята, че само малка част от 12 000 работници в Германия ще излязат утре и че протестът няма да повлияе на продажбите на Prime Day. Очаква се събитието да доведе до огромни приходи от над 3.4 милиарда долара тази година, така че не е чудно, че компанията не изглежда загрижена. За съжаление за протестиращите, няколко хиляди души, които са решили да се борят, може би наистина не са голяма пречка за титана на електронната търговия.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Българин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Българин
Българин

Един час се заплаща повече от дневното заплащане при минимална заплата в България !!! Явно има нещо нередно в цялата работа …