„Работниците в складовете се превръщат в биороботи“

5
1631

Роботите в складовете на бъдещето засега са рядкост. Но американските компании започнаха максимално много да използват „биороботи“ – хора, чието движение с проследява с помощта на биометрични системи и по този начин се пресмята човешката производителност. А по този начин се подготвя почвата за бъдещите масови уволнения.

Неотдавна Amazon показа своите нови роботи за работа в складовете. Това е едно от най-нисшите, но много важно звено в структурата на компанията на Джеф Безос. Но за по-успешното внедряване на роботизацията е необходимо да се разбере, къде и колко хора могат да бъдат заменени с роботи. Ето защо към днешен ден почти всички складови компании използват биометрични системи. Уеб порталът Business Insider съобщи, че работниците са заставени да носят смарт колани, които следят всяка тяхна стъпка, подават информация за машинно обучение на роботите и едновременно с това приближават деня на тяхното уволнение.

В САЩ подобни системи масово използват Walmart, Toyota и Heineken.

Разработчик на това решение е компанията StrongArm, която твърди, че главната цел на разширеното използване на биометрията е повишаване на безопасността, особено при работа с тежки товари. Според компаниите, тези колани значително намаляват количеството на травмите, а оттук и размера на компенсациите. Устройството StrongArm фиксира дали работникът не се навежда прекалено много, дали гърбът му е изправен, когато носи тежките товари и когато ги повдига и ги намества за носене. Всички тези данни се предават към сървър, където специален софтуер ги обобщава и генерира препоръки за оптимизация на работата и къде е най-добре да бъдат изпратени роботизираните машини. Според наличните официални данни, StrongArm използва около 15 000 склада в САЩ.

Но Bloomberg заяви, че все по-често биометрията се използва за мониторинг на производителността. Това че мениджърът по този начин денонощно следи за работата и добавя огромни нива на стрес, е само началото на историята. Системата за мониторинг StrongArm породи редица стартъпи, които се занимават с автоматизация и роботизация на работния процес. Един от тях в Geodis, който предлага решение, с помощта на което във всеки един момент се следи как минава деня на всеки работник.

Тези системи подготвят почвата за замяна на хората с роботи. Ще бъдат освободени всички работници, извършващи монотонна работа.

StrongArm признава, че има известни проблеми, но подчертава, че компанията се фокусира единствено върху осигуряване на по-висока безопасност за персонала. Компанията препоръчва на своите клиенти да не въвеждат задължителното носене на тези високотехнологични колани. Но Bloomberg посочи, че много компании постъпват именно по този начин. Според данните на агенцията, в заводите на General Electric в Масачузетс, работниците са задължени да носят електронните биометрични колани. Има немалко случаи на уволнение след анализа на получените данни.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

„— Имаше едно време — всички негови истории започваха с „имаше едно време“, — свят, който не приличаше на днешния. Тогава още нямаше Градове, нито въртящи се магистрали. Не съществуваха необятните площи с интензивни култури, нито угоителните развъдници. Земята беше разпределена и хората я обработваха сами, а не с роботи. Беше приятно да се гледа как, наведени над земята, те копаеха лехи с мотиките и заравяха внимателно семената. А животните препускаха на воля из ливадите, пасяха зелената трева и спокойно преживяха. Вече няма трева, защото фуражите от отпадъчни продукти угояват по-бързо и не заемат място. Но колко хубаво беше да… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

А, в тази в притча споменава ли се защо е трябвало едно семейство да прави по 10 и повече деца за да си увеличи производителността и защото не малка част от тях са умирали още на малка възраст? Това аграрно общество може ли да предотврати сблъсъка на падащ метеорит или да колонизира космоса? Да се свърже с други “светове”? Без прогрес, животът е безсмислен. Аграрната утопия е само текст в книга, романтизиращ период, в който хората са умирали в страшни болести и животът им никак не е бил лек.

Капитализъм
Капитализъм

Това са “роботници” ха-ха

Дебилиън
Дебилиън

Работниците въ всички колеми КУРпорации се превръшат в роботи.

...
...

ЕПА, друго си е да пиеш бира в Люлин баце и да громиш злите корпорации от панелката.