fbpx
16.8 C
София

Радиоактивен пясък от стари ядрени експерименти се носи към Франция

Най-четени

Още през 1960 г. Франция провежда ядрени опити в пустинята Сахара. Посоченото кодово име на операцията тогава е Gerboise Bleue, като тестовете включват детонация на четири ядрени бомби в Алжир в продължение на 14 месеца.

Сега последиците от тези експлозии се завръщат отново, според информация от Euronews, тъй като силните сезонни ветрове носят радиоактивен пясък от Сахара по целия път обратно към Франция. За щастие, експертите смятат, че прахът е безвреден – но той служи като трагично напомняне за продължителното въздействие, което ядрените отпадъци могат да окажат върху природата около нас.

Опънете платната

Мощните ветрове са пренесли праха и частиците от пустинята Сахара във френския регион Юра през месец февруари, за кратко превръщайки снеговете там в оранжеви. Когато това става ясно, учените от френската Асоциация за контрол на радиоактивността в Западна Европа са взели проби, в които откриват цезий 137 – страничен продукт от ядреното делене, отделен от експлозиите по време на експериментите от преди 41 години.

„Това радиоактивно замърсяване, което идва отдалеч, 60 години след ядрените експлозии, ни напомня за многогодишното радиоактивно замърсяване в Сахара, за което Франция е отговорна“, се казва в официалния доклад на Асоциацията по повод събитията.

Експерти, изучаващи пътуващата радиация, казват, че тя не представлява сериозна заплаха за хората в района.

„Най-големият риск, който идва от експериментите с радиоактивни продукти, е естественото лъчение, което идва от почвата, над която са извършвани подобен род ядрени експерименти“, казва Педро Салазар Карбало, химик от университета в Ла Лагуна пред популярния портал Euronews, които първи отразиха събитията, станали повод за притеснения на редица обикновени граждани.

Експертите изглежда обаче не се тревожат и риск за хората няма, но този радиоактивен прах ще служи като поредното зловещо напомняне за жертвите, които ядрените експерименти и взривове, нанасят на планетата ни. Въпреки че през 60-те години на миналия век науката вече е била достатъчно развита, за да може да предвиди подобна ирония на съдбата, при която ветровете от Сахара да донесат радиоактивен пясък обратно до Франция, изглежда никой тогава не е искал да мисли за толкова дългосрочни възможни последици – или просто политическите и военни цели (може би и научни), които са се разглеждали тогава, са били по-важни от това.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини